Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakkapel op zolder: uitvoeringen & prijzen

Bij woningen met een hellend dak is de zolder doorgaans geen praktische ruimte. Door de schuine wanden leent zo’n zolderruimte zich vaak enkel tot een opslagplek. Wil jij van je zolder een echte woonruimte maken? Dan kan dat gelukkig perfect met een dakkapel. Zo’n dakopbouw zorgt voor veel extra loopruimte, natuurlijk daglicht, … Hier lees je alles over de mogelijkheden, prijzen, … van een dakkapel op zolder!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Dakkapel zolder: kosten
Hoe dakkapel op zolder plaatsen?
Belangrijke aandachtspunten
Waarom dakwerker inschakelen?
Ontvang gratis meerdere offertes

 

 

Waarom een dakkapel op zolder plaatsen?

Wil je van je zolder een extra slaapkamer, badkamer, studeerruimte voor je kinderen, … maken? Dan is een gewoon dakraam in vele gevallen niet voldoende. Naast extra licht en ventilatie heb je voor een optimaal wooncomfort op zolder ook voldoende stahoogte en loopruimte nodig. En dat kan alleen met een dakopbouw als een dakkapel. Bovendien geniet je ook van de volgende voordelen:

 • Op maat van elk budget: een dakkapel plaatsen hoeft geen handenvol geld te kosten. Door slimme keuzes te maken, bepaal je zelf het budget dat je aan zo’n project wil uitgeven. Door bv. voor een prefab dakkapel te kiezen die je zelf aan de binnenkant afwerkt, hou je de kosten flink binnen de perken.
 • Verschillende uitvoeringen: zelfs bij een prefab dakkapel kan je nog altijd kiezen uit meerdere materialen, afwerkingsniveaus, extra opties, kleuren, … Ga je voor maatwerk? Dan zijn de mogelijkheden zo goed als onbeperkt. Kortom, je vindt sowieso een dakkapel voor je zolder die perfect bij de rest van je woning past.
 • Snelle plaatsing: bij maatwerk neemt de plaatsing uiteraard iets meer tijd in beslag. Maar bij een prefab dakopbouw gebeurt de plaatsing in gemiddeld 1 dag. Dat komt omdat een vakbedrijf het meeste werk verricht in zijn werkplaats. Zo kan de vakspecialist de verschillende opbouwdelen snel op je dak plaatsen.

Wil je ook je zolder renoveren met een dakkapel? Een gespecialiseerde dakwerker informeert je graag over alle opties, de plaatsing, de gemiddelde kostprijs, … Zo maak je de juiste keuzes voor jouw zolderrenovatie. Ontvang nu gratis advies en prijzen op maat!

dakkapel op zolder

 

Mogelijke uitvoeringen van een dakkapel op zolder

Een dakkapel op een lage zolder, een zolder met 2 dakkapellen, …: zo’n project is mogelijk bij elke woning. Bovendien heb je zelf in de hand hoeveel de kosten bedragen. Zo’n dakopbouw kan je namelijk laten plaatsen in verschillende uitvoeringen. Een korte blik op de mogelijkheden:

 

1. Prefab dakkapel of maatwerk?

Hou je het liever zo budgetvriendelijk mogelijk? Dan is een prefab dakkapel op zolder de beste keuze. Zo’n dakopbouw is licht van gewicht, geschikt voor elk dak en gemiddeld 30% goedkoper dan maatwerk. Omdat zo’n dakopbouw geprefabriceerd is in een atelier plaatst een vakbedrijf de dakkapel ook op gemiddeld 1 dag tijd. Heb je echter specifieke wensen? Of wil je een zo groot mogelijke keuzevrijheid? Dan investeer je beter extra in een dakkapel op maat.

 

2. Welk type materiaal?

Uiteraard wil je een dakkapel voor je zolder die volledig op de rest van je huis is afgestemd. Bij het creëren van die juiste stijl speelt de materiaalkeuze natuurlijk een essentiële rol. Ga je voor de natuurlijke, tijdloze charme van een houten dakkapel? Of kies je liever voor een lichtere en onderhoudsvriendelijke variant met kunststof? Ook een metaal als zink biedt vele mogelijkheden en is erg duurzaam. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij meerdere gespecialiseerde vakbedrijven.

 

3. Welk afwerkingsniveau?

Wil je nog extra besparen op de kosten voor je dakkapel op zolder? Dan kan je ervoor kiezen om enkel de buitenkant van je dakopbouw tot in de puntjes te laten afwerken. Het gaat dan om de dakbedekking van je dakkapel, de isolatie, de gevelbekleding, … De binnenkant werk je dan zelf af. Zo’n casco dakopbouw komt behoorlijk goedkoper uit. Wil je ook alle gyproc- en pleisterwerken, de vloerafwerking, … door een expert laten uitvoeren? Dan kan dat natuurlijk ook!

 

TIP: vergelijk meerdere voorstellen van dakwerkers!

Je merkt het: de mogelijkheden voor een zolderverbouwing met een dakkapel zijn groot. Wil je een helder beeld van de uitvoeringen die perfect passen bij jouw woning én je budget? Vergelijk dan zeker de voorstellen van meerdere vakbedrijven actief in je buurt. Zo krijg je meteen ook meer inzicht in de prijsopbouw, de uitvoertermijnen, de afwerkingsniveaus, … Dat is de beste garantie op een doordachte keuze!

Vrijblijvend offertes aanvragen bij dakwerkers in je buurt? Dat kan snel, eenvoudig en volledig gratis via de offerteservice van Solvari!

 

Dakkapel zolder: kosten

Het is al mogelijk om een dakkapel voor je zolder te plaatsen vanaf 3.500 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Hoeveel jouw kosten zouden bedragen, hangt vooral af van het type dakkapel (prefab of op maat), het gekozen materiaal, de afmetingen en afwerkingsgraad, … In deze tabel vind je een aantal richtprijzen:

Dakkapel materiaalPrijs prefab dakkapel
(excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs dakkapel op maat
(excl. btw, incl. plaatsing)
Houten dakkapelVanaf € 3.800Vanaf € 4.800
Kunststof dakkapelVanaf € 3.500Vanaf € 4.600
Polyester dakkapelVanaf € 3.900Niet verkrijgbaar op maat
Zinken dakkapelVanaf € 4.800Vanaf € 5.400

Wil je graag meerdere prijsoffertes vergelijken? Goed idee, zo krijg je ook een goed zicht op de mogelijkheden en kies je het beste aanbod tegen een correcte prijs. Start hier je aanvraag!

 

zolder met dakkapel

 

Hoe dakkapel op zolder plaatsen?

Een dakkapel op zolder plaatsen is niet zo ingrijpend als je denkt. Meer zelfs, een prefab dakopbouw kan een gespecialiseerde dakwerker op slechts 1 dag plaatsen. Maar hoe gaat zo’n vakbedrijf dan te werk? Een kort overzicht van de belangrijkste stappen:

 

 1. Dakconstructie controleren

  Een vakbedrijf zal altijd eerst je dakconstructie controleren en de nodige berekeningen uitvoeren. Is je draagstructuur stevig en stabiel genoeg? Wat met je muren en je fundering? Kan je woning het extra gewicht van zo’n dakkapel op zolder dragen? En welk type dakkapel is het meest geschikt voor jouw dak? Een specialist gaat het eerst allemaal na.

 2. Opening maken in het dak

  Zijn alle berekeningen uitgevoerd? En is de precieze locatie voor de dakkapel op zolder bepaald? Dan gaat het vakbedrijf over tot het maken van de vereiste opening in je hellend dak. Dat gat is precies op maat van de verschillende opbouwdelen van je dakopbouw.

 3. Dakkapel in de opening plaatsen

  Bij een prefab dakkapel zijn alle opbouwdelen al op voorhand gemaakt in een atelier. Bij de plaatsing moet het vakbedrijf dus enkel nog de verschillende opbouwdelen omhoog hijsen met een kraan en ze dan correct in de opening monteren. Die werken nemen doorgaans slechts 1 dag in beslag. Op die tijd is je dak weer wind- en waterdicht en kan de verdere afwerking beginnen.

 4. Dakkapel afwerken

  Ten slotte werkt de dakwerker je dakkapel volledig af langs de buitenkant. Werk je de binnenkant van je zolder liever zelf af met gyproc, pleister, een nieuwe vloer, …? Dan is dat zeker mogelijk. Maar ook een totaalafwerking langs buiten én binnen behoort tot de mogelijkheden. Vergelijk zeker meerdere vakbedrijven om te kijken wat ze aanbieden en welke werken inbegrepen zijn en welke niet.

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je een zolderverbouwing met een dakkapel uitvoeren? Dan zijn er enkele aandachtspunten waarmee je best rekening houdt. We zetten er een paar op een rij:

 

 • Vergunning of niet: gaat het om een dakkapel aan de voorkant van je woning? Dan heb je een omgevingsvergunning nodig. Dat is niet het geval als je zo’n dakopbouw aan de zij- of achterkant van je huis laat plaatsen. Let op: in sommige gevallen is er geen vergunnings-, maar wel een meldingsplicht. Vraag daarom zeker op voorhand naar de regelgeving bij je gemeente en/of het vakbedrijf waarmee je samenwerkt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
 • Architect nodig: heb je een vergunning nodig voor je zolder met dakkapel? Dan moet je ook verplicht een architect inschakelen. Die gaat na of je woning het extra gewicht van de dakkapel kan dragen. Wanneer je de dragende structuur van je dak wijzigt, ben je in de meeste gevallen verplicht om een beroep te doen op een architect.
 • Maximale hoogte: hieromtrent verschillen de regels soms per gemeente. Doorgaans mag een dakkapel de helft van de hoogte van het dak hebben. Het kan ook dat de bovenkant van de dakkapel minstens 100 cm van de nok verwijderd moet zijn. Je informeert je hierover dus best ook eerst bij je gemeente en je dakwerker.
 • Afwerking van de dakkapel: je bepaalt zelf in welke mate je de dakkapel aan de binnenkant van je zolder laat afwerken. Ben je bv. handig aangelegd? Dan kan je eventueel zelf de nodige gyproc- en pleisterwerken voor je rekening nemen. Zo spaar je nog extra kosten uit.
 • Isolatie en beglazing: je wil natuurlijk vermijden dat een dakkapel de isolatiewaarde van je zolder naar beneden haalt. Kies daarom voor hoogwaardig isolatieglas en laat je dakopbouw ook grondig isoleren. Ook hier kan je ervoor kiezen om zelf de binnenkant van je dakkapel te isoleren en af te werken met gipsplaten of je kan deze werken uitbesteden.

TIP: bespreek al deze aandachtspunten grondig met de vakbedrijven die je contacteert. Zij zijn perfect op de hoogte van de regelgeving en hebben de expertise voor een vakkundige plaatsing en afwerking van zo’n dakopbouw. Kom nu in contact met gespecialiseerde vakbedrijven actief in je buurt!

 

Waarom een gespecialiseerde dakwerker inschakelen?

Je zolder renoveren met een dakkapel is voer voor specialisten. Voor een optimaal eindresultaat schakel je dus het best een vakbedrijf in dat veel ervaring heeft met zo’n dakopbouw. Niet elke dakwerker heeft op dat vlak namelijk evenveel expertise. Via Solvari vind je gelukkig meerdere vakbedrijven met tonnen ervaring en vakkennis. Zo kan je rekenen op…

 

 • Grondige inspectie van je dak en zolder: samen met een architect analyseert een vakbedrijf jouw dak en doet de nodige constructieberekeningen. Zo ben je zeker dat de dakkapel voor je zolder niet te zwaar is en je dakconstructie dat extra gewicht kan dragen.
 • Advies op maat van je zolderrenovatie: een dakwerker adviseert je niet alleen over je dakconstructie, maar ook over de locatie, afmetingen, afwerking, … van je dakkapel. Ook qua materialen, beglazing, … bezorgt hij je een breed aanbod aan opties. Samen hakken jullie dan alle knopen door.
 • Correcte en snelle plaatsing: zeker bij een prefab dakkapel gaan alle werkzaamheden snel vooruit. Zo is je dakapel op 1 dag tijd helemaal wind- en waterdicht geplaatst. Zo kan je snel overgaan tot de afwerking van je dakkapel aan de binnenkant van je zolder.
 • Hoogwaardige materialen: een gespecialiseerd vakbedrijf werkt enkel met kwaliteitsmaterialen. Of het nu gaat om de draagstructuur van de dakkapel, de bekleding van de wanden, de dakbedekking, … Je bent altijd zeker van een dakopbouw die de tand des tijds moeiteloos doorstaat.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je voor alle materiaal- en arbeidskosten slechts 6% btw in plaats van 21%.

Op zoek naar vakbedrijven in jouw buurt? Die vind je in een handomdraai door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor een dakkapel ontvangen?

Kies voor een specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde bedrijven