Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Badkamer op zolder

Wil je een badkamer op zolder maken? Dan moet je met heel wat zaken rekening houden. Zo krijg je zonder twijfel te maken met schuine wanden, is ventilatie een must en moet je misschien extra leidingen aanleggen of verplaatsen, … Wij lijsten voor jou de belangrijkste aandachtspunten op.

 

1. Controleer of je een badkamer op zolder kan maken

Eerst en vooral is het belangrijk om na te gaan of een badkamer op zolder wel mogelijk is. Bijvoorbeeld, is de zolder groot genoeg om een douche/bad, toilet, badkamermeubel, … te plaatsen? Is er voldoende ruimte waar je rechtop kan staan? Schuine wanden hoeven geen probleem te zijn, maar aan de wastafel of in de douche moet je wel rechtop kunnen staan.

Ook het draagvermogen van de vloer is belangrijk. Een bad, toilet of douche weegt dus de vloer moet sterk genoeg zijn om de badkamer te dragen. Is dat niet het geval, dan moet de vloer versterkt worden.

 

2. Wensen vs. budget

Het helpt om op voorhand goed na te denken over wat je precies wil. Wil je een bad of douche? Of beiden? Wil je 1 wastafel of 2 wastafels? … Denk ook na over de inrichting en de materialen die je wil gebruiken. Zorg er wel voor dat het project haalbaar blijft. Hou daarom altijd de beschikbare plaats en je budget in het achterhoofd. Op zoek naar ideeën en inspiratie? Bekijk dan zeker deze voorbeelden van zolder badkamers.

Tip: Maak gebruik van de expertise van een vakman.

Voorkom dat je zelf belangrijke dingen over het hoofd ziet en ga te rade bij een professionele badkamerinstallateur. Deze kan niet alleen de bouw van jouw zolder badkamer op zich nemen. Een vakman kan je ook correct informeren en adviseren tijdens het bouwproces.

Een vakman heeft dankzij zijn kennis en ervaring in het vak beter zicht op de huidige staat en mogelijkheden van je zolder. Hij heeft ook een beter zicht op welke werken nog uitgevoerd moeten worden en wat het allemaal zal kosten. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende vakmannen via de offertepagina.

 

Tip: Bepaal op voorhand je budget

Bepaal op voorhand het budget dat je aan de badkamer zolder wil spenderen. Zo kan je er doorheen het bouwproces al je beslissingen op afstemmen en voorkom je onverwacht hoge facturen achteraf.

 

badkamer op zolder

 

3. Hou rekening met de leidingen

Wil je een badkamer op zolder bouwen, dan moet je waarschijnlijk extra leidingen aanleggen.

 

A. Waterleidingen

Waterleidingen voor de douche en de wastafel of een riool- en afvoerpijp voor het toilet en de afvoer van water zijn onmisbaar in een badkamer.

Tip: hou rekening met de standleiding. Die loopt van het toilet beneden recht naar boven. Je kan de leiding laten splitsen maar het is makkelijker om ze gewoon recht naar boven te laten doorlopen en het toilet op zolder naast die standleiding te plaatsen. De andere waterleidingen voor de douche of de wastafel kan je wel makkelijk laten omleggen onder vloer.

Denk ook aan de waterdruk.

Hoe hoger in de woning je bent, hoe lager de druk op het water. Is de waterdruk te laag op zolder, dan kan je een hydrofoorinstallatie laten plaatsen. Zo’n installatie zorgt ervoor dat de waterleiding op druk gehouden wordt.

 

B. Elektriciteit

De kans is groot dat je ook elektriciteit moet laten aanleggen op zolder. Dat is nodig voor de verlichting en stopcontacten.

Tip: Laat direct voldoende stopcontacten en lichtpunten aanleggen. Zo vermijd je dat je er op termijn tekort hebt waardoor je opnieuw elektriciteitswerken moet laten uitvoeren.

 

4. Ga voor een slimme indeling

Of je de standleiding van het toilet recht naar boven laat doorlopen (zie punt 3), heeft een invloed op de plaats van het toilet en dus ook de indeling van je zolder badkamer. Die indeling pak je best slim aan. Op zolder krijg je namelijk te maken met schuine wanden. Enkele tips om schuine wanden goed te benutten:

 • Plaats het bad onder de schuine wand.
 • Leg het bad deels in de vloer.
 • Plaats lage kastjes onder de schuine wand.
 • Plaats de douche en de wastafel(s) onder het hoogste punt van de ruimte: vaak is dat in het midden en tegen de muur.
 • Plaats de wastafel(s), douche of het toilet onder de schuine wand: of dat kan is sterk afhankelijk van de schuinte van het dak.

Wil je de ruimte écht optimaal benutten, dan kan je ook kasten en een badkamermeubel op maat laten maken. Alles is dan volledig aangepast aan de ruimte die jij ter beschikking hebt, met een minimum aan plaatsverlies. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

Druk de kosten via premies

Onder bepaalde voorwaarden kan je voor het plaatsen of renoveren van een badkamer aanspraak maken op premies van de overheid. Zo kan je de kosten drukken en wordt de investering nog interessanter. Het gaat om de Vlaamse renovatiepremie, Vlaamse verbeteringspremie en Vlaamse aanpassingspremie.

Voor sommige renovatiewerken in de badkamer heb je onder bepaalde voorwaarden ook recht op een verlaagd btw-tarief van 6%.

Alles over deze financiële maatregelen en de bijhorende voorwaarden en regels lees je op de site van de Vlaamse overheid.

 

badkamer zolder

 

5. Isoleer de zolder badkamer

Het merendeel van de warmte in huis gaat verloren via het dak. Om het aangenaam warm te houden in de badkamer op zolder en de stookkosten te beperken, doe je er goed aan om je dak te laten isoleren. Een schuin dak kan je ofwel langs binnen of langs buiten laten isoleren.

Het dak langs buiten isoleren is de duurdere methode omdat de bestaande dakbedekking verwijderd en vervangen moet worden door een nieuwe afwerkingslaag.

 • Hellend dak langs binnen isoleren: € 20 – 50 per m²
 • Hellend dak langs buiten isoleren: € 40 – 60 per m²

 

6. Voorzie ventilatie

De badkamer is een vochtige ruimte waarin een goed ventilatiesysteem onmisbaar is. Zo kan vocht ontsnappen en maken schimmels en andere vochtproblemen geen kans.

Een simpele badkamerventilator is een goede keuze als je de badkamer snel en goedkoop wil verluchten maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. In de zomer kan de warme lucht binnendringen en in de winter kan de koude de badkamer sterk afkoelen.

Een mechanisch ventilatiesysteem is veel efficiënter en energiezuiniger. Daarbij verloopt de toe- en afvoer van lucht deels of volledig mechanisch. We onderscheiden 3 soorten mechanische ventilatiesystemen:

 • Ventilatiesysteem B (mechanische toevoer – natuurlijke afvoer): ± € 2.800 
 • Ventilatiesysteem C (+) (natuurlijke toevoer – mechanische afvoer): ± € 3.000 – 3.500
 • Ventilatiesysteem D (+ warmterecuperatie) (mechanische toevoer – mechanische afvoer): ± € 5.500 – 7.000

Let op, bovenstaande prijzen zijn richtprijzen voor een systeem met een debiet van 350m³/H (excl. btw, incl. plaatsing). Benieuwd naar de prijs van een ventilatiesysteem op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

 

7. Verwarm de ruimte

In de badkamer willen we niet alleen een hogere temperatuur dan in andere ruimtes, we willen ook dat de opwarmtijd zo beperkt mogelijk blijft.

Er zijn 2 manieren om een badkamer te verwarmen. Via hoofdverwarming of bijverwarming. Hoofdverwarming houdt de temperatuur in ruimtes constant. In een badkamer is dat van groot belang. Vloerverwarming, (handdoek)radiatoren en wandverwarming zijn het populairst als hoofdverwarming in de badkamer.

Toch kiezen heel wat mensen ervoor om die hoofdverwarming te combineren met bijverwarming. Daarmee bedoelen we decentrale, extra verwarmingstoestellen die de temperatuur in de badkamer snel en krachtig kunnen verhogen. Elektrische verwarmingstoestellen en infraroodverwarming zijn daarvoor het populairst. Benieuwd naar de beste verwarmingsmethode voor jouw zolder badkamer? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende vakmannen via de offertepagina.

 

zolder badkamer

 

8. Creëer ruimte en licht met een dakraam/dakkapel

Heb je jouw zolder nooit als woonruimte gebruikt, dan is de kans klein dat je er een raam voorzien hebt. Een badkamer op zolder zonder raam creëert een donkere en ongezellige sfeer.

Hoe kan je het oplossen?

Door een dakraam of dakkapel te plaatsen. Een dakraam of dakkapel zorgt niet alleen voor natuurlijke lichtinval, maar creëert ook extra loopruimte. Mooi meegenomen als je op zolder niet veel plaats ter beschikking hebt.

 

9. Maak de badkamer toegankelijk via een zoldertrap

Als je een badkamer op zolder maakt, moet je die ook makkelijk kunnen bereiken. Als zoldertrap kan je kiezen voor een uitschuifbaar of vast model.

Uitschuifbare zoldertrappen zijn goedkoop en makkelijk te installeren, maar ook een stuk minder veilig. Ze zijn vaak erg smal en hebben geen trapleuning. Een uitschuifbare zoldertrap wordt daarom vooral gebruikt bij zolders die enkel als opslagruimte gebruikt worden en waar je dus niet vaak moet komen. Het voordeel is dat je dit type trap makkelijk kan opbergen (inschuiven) als je hem niet nodig hebt.

Als er zich een badkamer op zolder bevindt moet je de zoldertrap wel vaak gebruiken. Een vast model is in dat geval een betere keuze. Een vaste zoldertrap is veel veiliger en je moet de hem niet telkens uitschuiven als je hem wil gebruiken.

 

 

Het voordeel van een badkamerinstallateur

Je zolder omtoveren tot een badkamer is geen simpele klus. Er komt heel veel en erg verschillend werk (isolatie, verwarming, sanitair, ventilatie, …) bij kijken. Bovendien zijn fouten tijdens doe-het-zelven snel gemaakt, wat de kosten achteraf aardig kan doen oplopen.

Neem geen risico en laat je zolder verbouwen door een professionele badkamerinstallateur. Deze luistert naar je wensen en maakt op basis daarvan een ontwerp. Hij stelt een waterdicht stappenplan op en voert de werken uit volgens de overeengekomen planning. Kortom, het is 1 partij die het volledige project coördineert, opvolgt en uitvoert. Je hebt dus 1 aanspreekpunt waarbij je steeds terecht kan voor al je vragen en opmerkingen.

 

 

Offertes voor zolderrenovatie ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen