Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolder renoveren: 5 mogelijkheden

Er zijn heel wat mogelijkheden om je zolder te renoveren. Je kan de ruimte benutten als slaapkamer, badkamer, bureauruimte, kinderkamer, extra leefruimte, … Op die manier creëer je in een weinig gebruikte ruimte een grote meerwaarde voor je woning. Hoe ga je daarmee aan de slag? Heb je nood aan inspiratie? In dit artikel vind je 5 voorbeelden van een geslaagde zolderrenovatie!

Ga snel naar:
VOORBEELD 1: zolder renoveren als slaapkamer
VOORBEELD 2: zolder renoveren als badkamer
VOORBEELD 3: zolder renoveren als bureauruimte
VOORBEELD 4: zolder renoveren als kinderkamer
VOORBEELD 5: zolder renoveren als leefruimte

 

Waarom je zolder renoveren?

In de meeste gevallen is de zolder louter een opslagruimte, maar je kan de kamer ook ten volle benutten door ze een functie te geven. Zo kan een zolder perfect dienst doen als slaapkamer of thuiskantoor of zelfs als badkamer. Enkele voordelen van het renoveren van je zolder:

 • Extra ruimte: een zolder blijft in veel woningen een onbenutte ruimte. Toch heeft een zolder het potentieel van een volwaardige kamer. Door je zolder te renoveren gebruik je alle beschikbare ruimte in je woning. Over de invulling ervan kan je volledig zelf beslissen.
 • Waardevermeerdering: een volledig gerenoveerde zolder is een extra troef voor een woning. Zo creëer je niet alleen een meerwaarde voor jezelf, maar ook voor potentiële kopers in de toekomst. Zou je je woning later willen verkopen? Dan kan dat aan een hogere vraagprijs.
 • Hogere isolatiewaarde: is je dak nog niet geïsoleerd of voldoet je huidige dakisolatie niet meer? Dan moet je die sowieso voorzien voor een zolderrenovatie. Dat verbetert de isolatiewaarde voor je woning en verlaagt jouw energierekening.

Wil jij graag je zolder renoveren? Dan kan je altijd onze professionals inschakelen. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vaklui in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

 

VOORBEELD 1: zolder renoveren als slaapkamer

zolder renoveren slaapkamer

Deze zolder is perfect omgetoverd tot een functionele slaapkamer. De eigenaars kozen ervoor om extra daglicht binnen te brengen met dakramen en langwerpige ramen in de wand. Verder is het een prikkelarme ruimte, met slechts geringe decoratie. Toch dragen het tapijt, de verlichting en het gebruik van houttinten bij tot een gezellige sfeer in de slaapkamer. Ook de houten balken zorgen voor een authentieke touch.

 

Enkele aandachtspunten bij een zolder renoveren als slaapkamer:

 • Verduistering: een donkere ruimte is voor velen onmisbaar voor een goede nachtrust. Daarom is het belangrijk om verduistering te overwegen. Je kan kiezen voor klassieke gordijnen of rolgordijnen. Voor je dakramen ga je best voor op maat gemaakte verduistering.
 • Kleurgebruik: een zolder oogt door de schuine wanden vaak wat kleiner. Daarom is het des te belangrijker om zorgzaam om te springen met het kleurgebruik in je slaapkamer. Lichte effen kleuren zoals wit, ivoor, grijs of taupe reflecteren het licht, waardoor je slaapkamer meteen groter oogt.
 • Verwarming en airco: in tijden van frisse winters en hete zomers is verwarming en airco geen overbodige luxe. Zelfs met uitstekende isolatie is verkoeling of verwarming welkom. Daarom is het belangrijk dat je in je slaapkamer de nodige aansluitingen plaatst voor deze installaties.

 


 

VOORBEELD 2: zolder renoveren als badkamer

zolder renovatie badkamer

Dit voorbeeld toont aan dat een badkamer een ideale invulling is voor de renovatie van je zolder. De eigenaars hielden rekening met de indeling van de badkamer. Zo plaatsten ze het bad onder de schuine wand voor een optimaal plaatsgebruik. Omdat de muren wit geschilderd zijn, maken de donker gekleurde vloer en badkamermeubels daarnaast de ruimte optisch niet kleiner.

 

Enkele aandachtspunten bij een zolder renoveren als badkamer:

 • Leidingen: waterleidingen voor de douche, het bad en de wastafel zijn onmisbaar in een badkamer. Algemeen geldt: hoe hoger je in een woning bent, hoe lager de druk op het water. Is de waterdruk te laag op de zolder? Dan kan je een hydrofoorinstallatie plaatsen.
 • Ventilatie: vocht moet uit een badkamer kunnen ontsnappen om schimmels en andere vochtproblemen te vermijden. Heb je slechts een klein budget? Dan kan je een simpele ventilator kopen. Wil je echter een efficiëntere oplossing? Investeer dan in een mechanisch ventilatiesysteem.
 • Indeling: om de ruimte optimaal te benutten, plaats je het bad best onder de schuine wand en deels in de vloer. Daarnaast is het verstandig om de douche en de wastafel onder het hoogste punt van de ruimte te zetten. Laat je ook een toilet installeren? Dan kan dat ook onder de schuine wand.

 


 

VOORBEELD 3: zolder renoveren als bureauruimte

zolder renoveren bureau

Thuiswerken is tegenwoordig een standaard praktijk, dus een thuiskantoor of een bureauruimte is geen overbodige luxe. Een zolder leent zich daar perfect toe. Net zoals in dit voorbeeld moet het namelijk geen grote ruimte zijn en kan een bureau prima onder een schuine wand staan. Hier kozen de eigenaars voor een grote, op maat gemaakte bureau met veel opbergmogelijkheden.

 

Enkele aandachtspunten bij een zolder renoveren als bureauruimte:

 • Daglicht: daglicht is essentieel voor een goede werkomgeving. Zorg daarom dat je genoeg verlichting en dakramen voorziet op je zolder. Wil je lichtinval graag combineren met het creëren van extra ruimte? Plaats dan een dakkapel.
 • Opbergruimte: in een bureau- of studeerruimte voorzie je best veel opbergmogelijkheden. Op de zolder installeer je idealiter 1 wand vol met planken. Op die manier kan je allerlei boeken, folders, brochures, mappen en andere spullen kwijt en hou je je bureauruimte ordelijk.
 • Organiseren: in een bureauruimte liggen vaak een heleboel kabels. Denk maar aan je vaste computer, een extra scherm, een printer, … Om ervoor te zorgen dat je thuiskantoor netjes en ordelijk blijft, is het aangeraden om kabelgoten te voorzien.

 

TIP: laat je zolder renoveren door een professional!

Je kan ervoor kiezen om zelf je zolder te renoveren, maar het is toch aangeraden om een expert in te schakelen. Het is namelijk belangrijk om de staat van je dak en de draagkracht van je vloer te controleren. Indien deze niet in een voldoende staat zijn, is het essentieel voor je veiligheid om ze te laten vernieuwen of verstevigen.

Ben je op zoek naar vaklui om je zolder te renoveren? Je kan gratis en vrijblijvend in contact komen met professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

 


 

VOORBEELD 4: zolder renoveren als kinderkamer

zolder renoveren kinderkamer

Welk kind droomt niet van een verdieping voor zichzelf? Een zolder is dus ideaal om te verbouwen als kinderkamer. Op die manier heeft je kroost meer dan voldoende speelruimte. Een kinderkamer mag al eens een minder standaard kleurtje hebben. In dit voorbeeld kozen de eigenaars om groengeel te combineren met oranje voor een speels effect. De donkere meubels zorgen dan weer voor de balans.

 

Enkele aandachtspunten bij een zolder renoveren als kinderkamer:

 • Zoldertrap: een vaste zoldertrap moet aanwezig zijn, ongeacht welke invulling de ruimte krijgt. Toch hou je in een kinderkamer best extra rekening met de veiligheid van die trap. Het is belangrijk dat je het trapgat voldoende afschermt met een traphek of lage wand zodat er geen valgevaar is.
 • Vloerafwerking: een kinderkamer kan je voorzien van een leuke vloerbekleding, maar kies ook vooral voor een vloer die je zelf mooi vindt. Een kinderkamer krijgt in de toekomst vaak een andere invulling. Muren kan je al snel een likje verf geven, maar vloerbekleding vervang je niet zo snel.
 • Muurbekleding: om de kinderkamer toch een prettige touch te geven, kan je wel creatief uitpakken met de muurbekleding. Je kan een favoriete film, boek of stripfiguur gebruiken als inspiratie voor een muurtekening, sticker of speciaal behang.

 


 

VOORBEELD 5: zolder renoveren als extra leefruimte

zolder renoveren leefruimte

Je kan van je zolder ook een toevluchtsoord maken door ze te gebruiken als extra leefruimte. In dat geval kan deze ruimte nog talloze functies vervullen. Hier kozen de eigenaars voor een zitruimte, maar het kan ook een hobbykamer, een studio of een fitnesskamer worden. In dit voorbeeld geven de houten balken een authentieke look, terwijl de lichte gietvloer zorgt voor de moderne touch.

 

Enkele aandachtspunten bij een zolder renoveren als extra leefruimte:

 • Draagkracht: het is erg belangrijk dat je de vloer van je zolder laat controleren. Die moet namelijk genoeg draagkracht hebben om meubels te kunnen dragen. Is je vloer niet sterk genoeg? Dan laat je die best verstevigen voor je eigen veiligheid.
 • Multifunctionele indeling: hou rekening met de mogelijks multifunctionele indeling van deze ruimte. Je kan de zolder namelijk inrichten als studio voor tieners, maar ook als muziek-, hobby-, of fitnessruimte. Daarnaast kan je er in de toekomst voor kiezen om deze ruimte te verhuren.
 • Scheidingwanden: scheidingwanden zijn ideaal om een ruimte meerdere functies te geven. Op die manier kan je perfect een leeshoekje en een gamezone creëren in dezelfde kamer. Bovendien zijn scheidingwanden ook ideaal om bv. een cv-ketel weg te werken.

 

Wil jij graag je zolder renoveren? Schakel een professional in!

Wil je van je zolder graag een volwaardige ruimte maken? Dan schakel je het best een professional in. Die test eerst of je vloer en dak in een voldoende staat zijn en helpt jou vervolgens met de indeling en de renovatie van je zolderruimte. Voor de beste garantie op een correcte prijs leg je best verschillende offertes naast elkaar.

Wil jij graag je zolder laten renoveren? Dan kan je vrijblijvend het offerteformulier invullen om in contact te komen met professionals in je buurt:

 

Offertes voor zolderrenovatie ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen