Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zoldertrap plaatsen

Of je je zolder nu gebruikt als opslagplek of als extra woonruimte, je hebt altijd een zoldertrap nodig om die ruimte vlot en veilig te bereiken. Er zijn verschillende soorten zoldertrappen waaruit je kan kiezen. Maar wat zijn die soorten nu precies? Hoe kan je je zoldertrap vormgeven? Wat kost een zoldertrap plaatsen? En waar moet je op letten bij de plaatsing? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen zoldertrap
Zoldertrap plaatsen prijs
Aandachtspunten zoldertrap plaatsen
Zelf plaatsen of vakman inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Welke soorten zoldertrappen kan je plaatsen?

Ben je van plan om een nieuwe zoldertrap te plaatsen? Dan zijn er 2 grote soorten trappen die we kunnen onderscheiden: vlizotrappen en vaste trappen. Beide soorten hebben hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. We gaan even dieper in op beiden:

 • Vlizotrap: vlizotrappen staan ook bekend als uitschuifbare of uitvouwbare trappen. Als je ze wil gebruiken, moet je ze dus altijd eerst uitschuiven of -vouwen en nadien weer inschuiven of opvouwen. Vlizotrappen zijn daardoor minder veilig en stevig. Het voordeel van dit soort trappen is dan weer dat ze goedkoper zijn en dat je er heel wat ruimte mee bespaart.
 • Vaste trap: vaste trappen zijn steviger dan vlizotrappen. Je moet ze niet uit- of inschuiven en daardoor zijn ze makkelijker te gebruiken. Een ander voordeel van een vaste trap is de grotere veiligheid, ook omdat je hierbij een trapleuning kan plaatsen. Daartegenover staat wel dat vaste trappen duurder zijn dan vlizotrappen en meer ruimte innemen in je woning.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een vakman vertelt je graag meer over de soorten zoldertrappen en de verschillende opties. Deze kan je ook adviseren over de meest geschikte trap voor jouw zolder, rekening houdend met jouw wensen en je budget. Vind een vakman in de buurt.

zoldertrap plaatsen

 

Zoldertrap uitvoeringen

Er zijn heel wat verschillende uitvoeringsmogelijkheden voor je zoldertrap. Zo kan je de trap helemaal naar jouw smaak en in de stijl van je interieur vormgeven. We zetten hieronder enkele mogelijke keuzes op een rij:

 

1. Soort trap

We haalden al aan dat er 2 categorieën van trappen zijn: vlizotrappen en vaste trappen. Maar binnen die categorieën zijn er ook nog verschillende soorten trappen waaruit je kan kiezen:

 • Vaste trappen: als je een vaste trap laat plaatsen, zijn er meerdere vormen mogelijk. Een populaire keuze is bijvoorbeeld een wenteltrap die om een vrije ruimte heen draait. Daarnaast zijn er ook draaitrappen die rond 1 centrale as draaien en kwartdraaitrappen die een draai hebben van 90 graden. Tot slot zie je ook vaak steektrappen naar de zolder. Dat zijn de standaard rechte trappen.
 • Vlizotrappen: ook binnen de categorie van vlizotrappen kan je nog kiezen uit verschillende types. Een populaire keuze zijn uitschuifbare trappen die bestaan uit 1 kort en 1 lang stuk ladder dat je kan uitschuiven. Verder bestaan er ook in- en uitklapbare zoldertrappen die bestaan uit 3 delen of schaartrappen uit metaal die je volledig kan opvouwen. De meeste vlizotrappen bedien je handmatig, maar er bestaan ook elektrische varianten die makkelijker zijn in gebruik.

 

2. Materiaal

Een belangrijke keuze voor de uitstraling van je trap is het materiaal. De meest voorkomende materialen voor zoldertrappen zijn hout, aluminium en metaal. Hout is een populaire keuze vanwege de warme uitstraling en vele mogelijkheden. Het is ook makkelijk te bewerken en bovendien vind je voor elk budget wel een houten trap. Aluminium en metaal zijn dan weer steviger en erg onderhoudsvriendelijk. Bovendien is ook de look van metalen of aluminium trappen populair.

 

3. Beveiliging

Eén van de grote voordelen van vaste trappen is dat ze doorgaans veiliger zijn. Dat komt omdat ze steviger zijn en je er een trapleuning bij kan plaatsen. Ook je trapleuning kan je volledig zelf vormgeven. Zo kies je zelf de stijl, de afmetingen, het materiaal… van je trapleuning. Voor de veiligste soort zoldertrap kies je dus best voor een vaste trap. Wil je toch wat meer beveiliging voor je vlizotrap? Dan kan je wel een veiligheidsbeugel plaatsen. Dat is een soort van kleine leuning op de vlizotrap die je meer houvast geeft.

 

4. Extra’s

Tot slot zijn er nog enkele andere manieren waarop je je zoldertrap kan vormgeven. Een populaire extra optie bij vaste zoldertrappen is bv. trapverlichting. Je kan op verschillende manieren verlichting creatief verwerken in je zoldertrap. Daarnaast zijn er ook verschillende trapbekledingen. Denk maar aan een tapijt, een traploper, een trapbekleding in vinyl, natuursteen of glas… Als je geen specifieke trapbekleding wil, kan je nog de kleur van je materiaal kiezen. Hout is bijvoorbeeld in heel wat verschillende kleuren beschikbaar en ook aluminium kan je in alle RAL-kleuren verkrijgen.

 

Zoldertrap plaatsen prijs

De prijs om een zoldertrap te plaatsen hangt van meerdere factoren af. Denk maar aan het gekozen materiaal, het type trap, de moeilijkheidsgraad van de werken… In de tabel hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde kosten om een zoldertrap te plaatsen per type trap:

Type zoldertrapSoortGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Vaste zoldertrapWenteltrapvanaf € 2.500
DraaitrapVanaf € 1.200
Kwartdraaitrap€ 2.500 à 10.000
Steektrap€ 1.000 à 3.000
VlizotrapUitschuifbare trap€ 120 à 500
Opvouwbare trap€ 120 à 500
Schaartrap€ 750 à 2.100
Elektrische trap€ 2.450 à € 3.500

LET OP: de kosten om een trap naar de zolder te laten plaatsen kunnen uiteraard verschillen van vakman tot vakman. Vergelijk daarom zeker offertes van meerdere vakmensen in jouw buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen… vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

trap plaatsen naar zolder

 

Aandachtspunten zoldertrap plaatsen

Zoldertrappen plaatsen is geen eenvoudig werkje en er komt heel wat bij kijken. We zetten hieronder enkele aandachtspunten op een rij waar je best rekening mee houdt bij het plaatsen van een zoldertrap:

 1. Denk na over de locatie van de trap

  Voor je aan de plaatsing van je zoldertrap begint, denk je best even goed na over waar je de trap wil plaatsen. Vooral vaste trappen nemen namelijk veel ruimte in. Zorg ervoor dat deze dus niet in de weg staat (zowel op je zolder als in de ruimte eronder). Verder is het ook slim om de trap niet te dicht bij de helling van een schuin dak te plaatsen zodat er genoeg ruimte is om de trap makkelijk te gebruiken.

 2. Zorg voor de juiste grootte en locatie van het zoldergat

  Naast de locatie van de trap is ook de locatie van het zoldergat erg belangrijk. Vaak is er al een zoldergat aanwezig, maar je kan ook een nieuw trapgat laten maken of het trapgat ‘verplaatsen’ door het oude te dichten en ergens anders een nieuw te maken. Zorg er zeker voor dat het zoldergat de juiste afmetingen heeft en netjes afgewerkt is. Vooral wanneer je een vlizotrap wil plaatsen is dat belangrijk. Op die manier past de trap goed in het zoldergat.

 3. Stem de vormgeving van de trap af op het gebruik van de ruimte

  Of je nu best een vlizotrap of een vaste trap kiest, hangt af van het gewenste gebruik van je zolder. Wil je de zolder gebruiken als opslagruimte die je slechts af en toe moet betreden? Dan is een vlizotrap een goede keuze om geld en ruimte te besparen. Wil je van je zolder een extra badkamer, slaapkamer, woonkamer… maken? Dan is een vaste trap de beste keuze. Zo kan je de ruimte altijd veilig bereiken en moet je de trap niet steeds in- en uitschuiven.

 4. Denk ook na over het onderhoud van de zoldertrap

  Een laatste punt om rekening mee te houden wanneer je een zoldertrap plaatst, is het benodigde onderhoud. Zo vraagt een vaste trap meer onderhoud, maar dat onderhoud gaat wel vlotter. Een houten trap moet je ook vaker onderhouden dan een trap uit aluminium of metaal. Denk dus op voorhand ook even na over hoeveel tijd je wil besteden aan het onderhoud van je zoldertrap.

Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing? Doe dan een beroep op een vakman. Deze zal altijd rekening houden met alle aandachtspunten en zorgt zo voor een perfect afgewerkte zoldertrap. Vergelijk vrijblijvend offertes van vakmensen in de buurt.

 

Zelf zoldertrap plaatsen of vakman inschakelen?

Kan je zelf je trap plaatsen naar de zolder? Of laat je dit project toch best over aan een specialist? We zetten hieronder beide opties tegenover elkaar:

 

OPTIE 1: zelf zoldertrap plaatsen

Als je enige expertise hebt, kan je eventueel zelf je zoldertrap plaatsen. Toch is dit geen eenvoudig werk. Het zoldergat moet bijvoorbeeld de juiste afmetingen hebben zodat de trap er mooi in past. De trap kan ook erg zwaar zijn om te plaatsen en bovendien moet deze ook perfect waterpas en stevig geplaatst worden. Aan het zelf plaatsen van een zoldertrap zijn dus verschillende risico’s verbonden. Daarom is het in de meeste gevallen beter om dit over te laten aan een ervaren vakman.

 

OPTIE 2: zoldertrap laten plaatsen

Wil je 100% zeker zijn van een correcte plaatsing van je zoldertrap? Dan is het aangeraden om een expert in te schakelen. Op die manier geniet je zeker van volgende voordelen:

 • Persoonlijk advies: een vakman kan bij jou langskomen en je woning en zolder bekijken. Op basis daarvan kan deze je advies geven over de keuzes bij de uitvoering van je zoldertrap. De vakman meet bovendien alles op en luistert naar jouw wensen, om zo tot het gewenste resultaat te komen.
 • Trap op maat: als je samenwerkt met een vakman, kan je een trap op maat laten maken. Zo kan je deze volledig inkleden naar jouw smaak en ben je zeker dat deze perfect past in de beschikbare ruimte.
 • Gepast zoldergat: als je je trap toch zelf wil plaatsen, raden we nog steeds aan om het zoldergat wel door een expert te laten maken. Dit is namelijk een precisiewerkje waarbij de juiste afmetingen erg belangrijk zijn. Door een vakman in te schakelen ben je zeker dat de trap perfect in het zoldergat past.
 • Vakkundige plaatsing: een vakman kan de nieuwe zoldertrap installeren volgens de regels van de kunst en houdt daarbij rekening met alle aandachtspunten. Zo ben je zeker dat je trap veilig is. Bovendien zorgt een vakman ook voor de nodige voorbereiding (bv. oude trap weghalen) en een nette afwerking.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman werkt enkel met hoogwaardige en duurzame materialen. Op die manier ben je zeker dat je trap lang meegaat en lange tijd in goeie staat blijft.

 

CONCLUSIE: een vakman inschakelen loont!

Door een vakman in te schakelen voor de plaatsing van je trap geniet je van tal van voordelen als advies op maat, een zoldertrap naar jouw wensen en een vakkundige plaatsing. Bovendien kan je ook nog kosten besparen door offertes van meerdere vakmensen te vergelijken. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in en ontvang vrijblijvend offertes van experts in jouw buurt:

 

 

Offertes voor zolderrenovatie ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen