Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolderinrichting: aandachtspunten & inspiratie

Is je zolder niet meer dan een verloren ruimte waar je af en toe wat dozen en zakken met rommel op plaatst? Zonde, want met de juiste zolderinrichting heeft je woning er meteen heel wat extra leefruimte bij. Een zolder kan namelijk perfect dienst doen als extra slaapkamer, keuken, ontspanningsruimte, … Wij zetten alvast enkele leuke ideeën voor de inrichting van je zolder op een rijtje.

Ga snel naar: InspiratieAandachtspunten

 

Hoe bepaal ik mijn nieuwe zolderinrichting?

Welke nieuwe bestemming je de zolder geeft is afhankelijk van 2 belangrijke aspecten:

 

1. Waar heb ik nood aan?

Om de inrichting van je zolderkamer te bepalen, is het belangrijk om goed na te denken over je noden.

Misschien komt er een extra kindje bij, maar heb je onvoldoende ruimte voor een extra slaapkamer. Dan kan een kinderkamer op zolder de oplossing zijn.

Is er slechts 1 badkamer voor jouw groot gezin en heb je nood aan meer privacy? Waarom dan geen extra badkamer op zolder maken?

Of ben je zelfstandig, maar heb je in huis geen plaats waar je rustig kan werken? Door je zolder om te bouwen tot werkruimte is dat probleem verleden tijd.

 

2. Hoeveel zolderruimte heb ik ter beschikking?

Natuurlijk moet je realistisch blijven en goed bekijken wat nu precies de mogelijkheden van jouw zolder zijn. M.a.w., is de zolder groot genoeg om je plannen waar te maken?

Een kleine zolderkamer van enkele vierkante meters groot is bijvoorbeeld niet geschikt om te renoveren tot ontspanningsruimte waar je een zetel, tv, pooltafel, … wil plaatsen en veel vrienden wil uitnodigen. Je hebt dan veel meer plaats nodig. Een kleine zolderruimte is bijvoorbeeld wel ideaal als kantoor, waar je in principe enkel een bureau en stoel nodig hebt.

 

Tip: Schakel een specialist in zolderrenovatie in. Deze kan je met zijn kennis en ervaring helpen bij het maken van de juiste keuzes. Hij kan je ook prefect adviseren over de mogelijkheden van jouw zolder en de werken die uitgevoerd moeten worden om alle plannen waar te maken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat aan van erkende vakmannen via de offertepagina.

 

Zolder inrichten: Mogelijkheden

Een zolderruimte inrichten kan op verschillende manieren. Een greep uit de mogelijkheden:

 

1. Zolder slaapkamer

Is je zolder groot genoeg, dan kan je er een slaapkamer, kinderkamer of logeerkamer van maken. Dankzij het schuine dak en de lichtinval ben je verzekerd van een sfeervolle en knusse look waarbij een loft-gevoel nooit ver weg is. Een slaapkamer op zolder biedt bovendien meer privacy dan een slaapkamer ergens anders in huis.

Denk goed na over de indeling van je slaapkamer op zolder.

Een bed of kleerkasten kan je niet zomaar kwijt onder een schuine wand. Een kleerkast op maat, die perfect aangepast is aan de vorm van je zolder, kan hier de oplossing bieden. Het bed plaats je best tegen de achterwand, tussen de schuine muren. Je kan dan je hoofd niet stoten als je rechtop zit én het oogt het mooist. Heeft de zolder een groot plafond? Dan kan je het bed ook in de hoogte aanbrengen, als vliering bij de nok van het dak.

 

zolderinrichting

 

2. Zolderinrichting tot kinderkamer – speelzolder

Is er een extra kindje op komst? Liggen je kinderen nu samen op 1 slaapkamer, maar hebben ze nood aan hun eigen stekje? Of hebben ze niet voldoende plaats in huis om te spelen? Dan kan je de zolder ombouwen tot extra kinderkamer of speelzolder.

De schuine wanden van een zolder zijn ideaal voor kinderen. Ze lenen zich uitstekend om bijvoorbeeld een hangmat op te hangen of een vliering te maken als slaapplek. Bij dat laatste kan de rest van de zolder dan gebruikt worden als speelruimte.

 

zolder inrichten kinderkamer

 

3. Zolderkamer inrichten tot keuken

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar waarom geen keuken voorzien op zolder? Is koken voor jou een hobby? Dan is een aparte kookruimte ideaal om in alle rust nieuwe recepten uit te proberen, etentjes te organiseren en met potten en pannen te smijten zonder dat je huisgenoten er last van hebben.

 

zolderkamer inrichten keuken

 

4. Badkamer op zolder

Wil je een (extra) badkamer creëren zonder te veel aan slaapkamerruimte in te boeten. Mits voldoende staruimte kan je er een voorzien op zolder. Een badkamer op zolder is perfect om, weg van alle anderen in huis, tot rust te komen. Is de ruimte groot genoeg, dan kan je er misschien zelfs een infraroodcabine of sauna bij plaatsen. ⇒ Lees hier meer over badkamers op zolder.

 

inrichting zolder badkamer

 

5. Zolderinrichting tot ontspanningsruimte

Je zolder inrichten als ontspanningsruimte of hobbykamer is een andere mogelijkheid. een zolder is de perfecte ruimte om een pooltafel, pingpongtafel, spelconsole, tv, muziekinstallatie, … te plaatsen. Zo kan iedereen zich uitleven op zolder zonder dat het chaotisch wordt in huis.

Zeker voor tieners is het leuk als ze van de zolder hun eigen plaatsje kunnen maken waar ze met vrienden kunnen ‘chillen’.

 

zolderruimte inrichten hobbyruimte

 

6. Inrichting zolder tot werk- of studeerruimte

Heb je liever een plek waar je in alle rust en concentratie kan werken? Dan kan je de zolder ook renoveren tot werkkamer. Ook voor studerende kinderen is het een ideale uitkomst.

Tip: zorg voor voldoende natuurlijke lichtinval. Werken of studeren is dan veel aangenamer.

 

zolder inrichten voorbeelden

 

7. Zolder inrichten tot dressing

De zolderkamer inrichten tot dressing is dé oplossing als je ruimte wil winnen in de slaapkamer of ergens anders in huis. Een zolderkamer leent zich uitstekend voor kasten op maat. Maatkasten zijn de enige manier om optimaal gebruik te kunnen maken van de plaats onder de schuine wanden.

 

zolderinrichting dressing

 

Aandachtspunten bij zolderinrichting

Een zolderkamer inrichten moet doordacht gebeuren. Afhankelijk van de nieuwe bestemming van de zolder hou je best rekening met volgende aandachtspunten:

  • Neem maatregelen tegen de warmte: onder het dak kan het behoorlijk warm worden. Daarom is het sterk aangeraden om op zolder maatregelen te voorzien zoals goede zolderisolatie, zonwering, airco, …
  • Controleer de draagkracht: ga na of de vloer van de zolder voldoende draagkracht heeft voor je plannen.
  • Technische voorzieningen: hou rekening met eventuele extra werkzaamheden om elektriciteit en water aan en -afvoer te voorzien.
  • Hoogte van de zolderruimte: de zolder moet voldoende hoog zijn om bijvoorbeeld een badkamermeubel, douche, keuken, … te plaatsen.

 

Offertes voor zolderrenovatie ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen