Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolder isoleren: soorten isolatie, methodes en prijs

Door je zolder te isoleren kan je tot 30% op je energiefactuur besparen. Voor een efficiënte energiebesparing via je zolder moet je enkele belangrijke keuzes maken. Isoleer je het dak of de zoldervloer? Hoe plaats je de isolatie? Met welk materiaal en budget? Dit artikel loodst je doorheen jouw beslissingsproces naar een rendabele zolderisolatie.

Ga snel naar: Zoldervloer isolerenDak isolerenPrijsSoorten isolatieOffertes ontvangen

 

Dak of zoldervloer isoleren?

Je zolder isoleren kan op drie manieren: via de zoldervloer, via het dak of een combinatie van de twee. Welke optie je best kiest, hangt af van het doel van de zolder:

  1. Zoldervloer isoleren (zolder als stockage)

    Wanneer je zolder enkel dient als opslagruimte en niet verwarmd moet worden, is je zoldervloer isoleren de voordeligste optie. Dan kan de warmte van het woongedeelte eronder niet ontsnappen naar de zolder.

  2. Dak isoleren (zolder als leefruimte)

    Wil je je zolder inrichten als leefruimte (als extra slaapkamer, bureau, atelier, repetitieruimte …)? Dan zal je ook graag de zolder warm houden. In dat geval is het interessant om via het dak de koude buiten te houden.

  3. Zoldervloer en dak isoleren (multifunctioneel gebruik)

    Heb je voldoende budget, dan is een combinatie van het dak en de zoldervloer isoleren de meest rendabele optie. Zo ontsnapt er geen warmte of geluid naar de zolder vanuit andere woonruimtes via de vloer en is de zolderruimte zelf afgeschermd via het dak.

 

1. Zoldervloer isoleren (zolder als stockage)

Hoe je de zoldervloer isoleert, hangt af van het soort vloer en of je die wil belopen of niet.

 

  • Vlakke zoldervloer isoleren

    Een vlakke zoldervloer (betonnen zoldervloer, plaatmateriaal …) is eenvoudig te isoleren. Je kan kiezen voor beloopbare isolatie of een zacht isolatiemateriaal. Voor een beloopbare vloer heb je 2 opties: PUR schuim spuiten of isolatieplaten plaatsen.

    Je kan ook kiezen voor (half)zacht isolatiemateriaal zoals glas-, rots- of steenwol. Dan wordt er een houten raamwerk op de vloer geplaatst waartussen je het isolatiemateriaal aanbrengt. Dit brengt wel extra werk, extra kosten en een dikkere vloer met zich mee.

    Heeft de zolder geen functie en moet de vloer ervan niet beloopbaar zijn? Dan zijn glaswoldekens of inblaasisolatie de goedkoopste optie. Afdekking van die isolatie is dan wel aangeraden tegen ongedierte.

    Richtprijs: 20 à 40 euro per vierkante meter (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

  • Houten roostering isoleren

    Bij een zoldervloer met een zichtbare houten draagstructuur kan je de ruimtes tussen de vloerbalken opvullen met isolatiemateriaal. Zo is er geen ruimteverlies.

    Isolatiedekens (glaswol), inblaasisolatie en spuitisolatie zijn hiervoor zeer geschikt. Isolatiedekens plaatsen vraagt meer werk en kost daarom meer dan de andere opties. Je kan dan de vloer indien gewenst afwerken met vezelplaten of OSB-platen of vloerbekleding zoals parket.

    Hou dan wel rekening met een moeilijkere plaatsing omwille van het dampscherm. Deze folie moet namelijk aan de warme zijde (onderkant van de isolatie) worden geplaatst zonder onderbreking. De roostering volgen is dan niet evident, zeker wanneer er ook kabels en andere obstakels in de weg zitten. De plaatsing van de isolatie is daarom arbeidsintensiever en duurder.

    Heb je voldoende ruimte, dan kan je het rooster eerst bedekken met platen en dan daarop isoleren. Dit werkt vlotter en de isolatie is beter aaneengesloten, zodat je koudebruggen wegwerkt. Hierbij heb je nog de keuze voor beloopbare isolatie en eventuele afwerking met een een andere vloerbedekking.

    Richtprijs: 20 à 40 euro per vierkante meter (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Welke dikte kiezen voor zoldervloerisolatie?

Door de isolatie wordt de vloer dikker. Zo verlies je plafondhoogte en moet je soms ook de trappen aanpassen aan de nieuwe dikte van je vloeropbouw. Heb je weinig beschikbare ruimte, dan kan je kiezen voor dunnere isolatiesoorten. De gemiddelde dikte van een isolatiepakket is 20 cm op een massieve vloer. De meest rendabele isolatiedikte is 15 à 23 cm voor een vloer met een houten constructie.

 

zoldervloer op houten roostering

 

2. Dak isoleren (zolder als leefruimte)

Wil je een hellend dak isoleren? Dat kan van binnen- of buitenaf. Van binnenuit is het eenvoudigst en goedkoopst. Wil je binnen geen ruimte verliezen door de isolatie? Dan kan je het dak van je zolder isoleren langs buiten. Deze optie is ook aanbevolen wanneer het dak reeds in slechte staat is of de binnenzijde al mooi afgewerkt is.

 

  • Dak langs binnenzijde isoleren

    Om langs de binnenzijde van je dak te kunnen isoleren, moet er een onderdak aanwezig zijn. Dit is een beschermlaag onder je dakpannen of leien die geplaatst wordt tegen wind en water. Hierdoor wordt je isolatie niet aangetast door het weer. Zie je dus van binnenuit je dakbedekking, dan heb je geen onderdak.

    Deze methode blijft het goedkoopste alternatief. In dat geval kan je de ruimte tussen de kepers of spanten opvullen met minerale wol. De isolatielaag is dan best 15 à 20 cm dik voor een optimaal effect.

    Aan de warme kant moet het dampscherm komen. Er bestaat ook minerale wol waarop het dampscherm al bevestigd is: spijkerflensdekens. Een alternatief zijn dakisolatieplaten van kunststof, die op het houten raamwerk aangebracht worden.

    Richtprijs: 20 à 40 euro per vierkante meter (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

  • Dak langs buitenzijde isoleren

    Je kan ook bovendaks isoleren met een sarkingdak. In dat geval bevestig je isolatieplaten bovenop het dakgebinte. Hou er rekening mee dat je dak dus wat zal verhogen en dat er aanpassingen kunnen nodig zijn aan je dakgoten of aan de zijkanten van de gevel.

    Deze methode heeft als voordeel dat je een aaneengesloten isolatieschil krijgt zonder koudebruggen. Je behoudt zo ook een bestaande binnenafwerking en verliest geen ruimte onder het dak. Het nadeel is dat je een dak langs buiten enkel kan isoleren met harde isolatieplaten. Deze isoleren akoestisch minder dan glaswol. Je kan daarom ook kiezen voor een combinatie door aan de binnenkant van het dak nog een extra isolatielaag te plaatsen.

    Richtprijs: 40 à 60 euro per vierkante meter (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

dakisolatie zolder

 

Welk isolatiemateriaal kiezen?

Welk type isolatie je best plaatst, hangt af van de gewenste effecten (akoestiek, thermisch, ecologie …) en de bereikbaarheid of toepasbaarheid van het isolatiemateriaal.

 

Volgens het gewenste doel

  • Thermische isolatie: je zolder isoleren doe je natuurlijk om de warmte van je huis te regelen. Synthetische isolatiematerialen (PUR, PIR, XPS of EPS) hebben de hoogste isolatiewaarde. Dat wil zeggen dat die het minst warmte laten ontsnappen. Je kan die daarom dunner leggen.
  • Akoestische isolatie: wil je ook geluid dempen, dan kies je het best voor isolatiematerialen die geluid absorberen. Het meest geschikt daarvoor zijn minerale grondstoffen, zoals glas- en rotswol (draden getrokken uit gesmolten glas of steen).
  • Ecologische en duurzame isolatie: er bestaan ondertussen ook biologische isolatiematerialen: papiervlokken, platen van hennep of kurk, vlas, houtwol … Deze zijn recycleerbaar en de productie ervan vraagt minder energie. Omdat hun isolatiewaarde lager ligt, moet je ze wel in een dikkere laag aanbrengen.

 

Bescherm je isolatie met een dampscherm

Hou bij de keuze voor een methode steeds rekening met hoe je het dampscherm aanbrengt. Dit is een folie die je aan de warme kant moet plaatsen. Het beschermt de isolatie tegen vocht, dat anders verrotting, vlekken, schimmels of een lagere isolatiewaarde kan veroorzaken.

 

Volgens uitvoering

De constructie van je zoldervloer of dak bepaalt hoe je de isolatie kan aanbrengen. Sommige materiaalsoorten hebben hiervoor handige eigenschappen. Er bestaan 4 soorten isolatie:

  • Gespoten schuimisolatie: gaten en kieren worden gevuld met schuim (bv. PUR schuim), zelfs op de moeilijk bereikbare plaatsen van een zoldervloer of dak. Dit zorgt voor een naadloze afwerking.
  • Inblaasisolatie: dit is een milieuvriendelijke variant van spuitisolatie. Schuim, minerale wol of papiervlokken worden in holle ruimtes en moeilijk bereikbare ruimtes geblazen. Onregelmatige oppervlaktes van een dakstructuur kan je ermee isoleren zonder kieren.
  • Isolatieplaten: synthetische of biologische materialen zijn samengeperst tot isolatieplaten. Ze zijn snel geplaatst en op maat gesneden voor zowel de zoldervloer als het dak. Bovendien zijn ze zowel verkrijgbaar als beloopbaar en niet beloopbaar materiaal. Let op, deze kan je enkel plaatsen op een vlakke ondergrond.
  • Isolatiedekens: dit zijn matten van minerale wol, cellulose of houtwol. Ze zijn zacht en niet beloopbaar, maar flexibel. Daarom zijn ze gemakkelijk te plaatsen op het oppervlak van een hellend dak en kan je ermee oneffenheden wegwerken.

 

zoldervloer isoleren

 

Zolder isoleren prijs per

De prijs voor zolderisolatie is afhankelijk van de isolatiemethode, de oppervlakte van de zoldervloer of het dak, (de dikte van) het isolatiemateriaal, afwerking … De richtprijs (incl. plaatsing, excl. btw) voor zolderisolatie ligt tussen € 20 en 40 per vierkante meter.  Wil je de exacte kosten weten? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via onze online offerteservice.

Ben je een handige klusser? Dan kan je je zolder zelf isoleren. Isolatiematerialen vind je gemakkelijk op de zelfbouwmarkt. Inblaasisolatie daarentegen kan je moeilijk zelf aanbrengen. Daarnaast beschikt een vakman al over het materiaal om de isolatie te plaatsen en verzekert die je van een correcte plaatsing, zodat je geen vochtproblemen of thermische onderbrekingen krijgt.

 

Druk de prijzen via premies

Voor zolderisolatie kan je, onder bepaalde voorwaarden, aanspraak maken op enkele interessante financiële voordelen. Zo kan je snel je investering terugverdienen. Voldoe je aan de voorwaarden voor een premie of verlaagd btw-tarief? Dan zal je financieel voordeel groter zijn als je de werken laat uitvoeren door een aannemer dan wanneer je als doe-het-zelver aan de slag gaat. Lees hier alles over de premies voor zolderisolatie.

 

Offertes voor zolderisolatie ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen