Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolder verbouwen

De zolder hoeft geen verloren ruimte in je woning te zijn. Droom je ervan om je zolder te verbouwen tot een echte woon- en leefruimte? En wil je zo eindelijk die gedroomde dressing, master bedroom of hobbykamer realiseren? Dan is een complete zolderverbouwing een slimme zet. Benieuwd uit welke stappen zo’n project bestaat? En met welke aandachtspunten je best rekening houdt? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Zolder verbouwen: stappenplan
Belangrijke aandachtspunten
Kosten zolder verbouwen
Zolderverbouwing: inspiratie
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom je zolder verbouwen?

Een renovatie van de zolderruimte heeft verschillende voordelen. Dankzij zo’n project…

 • vergroot je de totaal bewoonbare oppervlakte van je woning.
 • creëer je een extra leef- en woonruimte.
 • verbeter je de isolatiewaarde van je woning.
 • kan je het uitzicht van je woning verbeteren (bv. door een dakkapel).
 • geniet je dankzij dakramen van meer natuurlijk daglicht.

Zolder verbouwen met een aannemer? Via onze gratis offertedienst kom je in contact met verschillende professionals actief in je regio. Na een kennismakingsgesprek bieden zij jou een offerte op maat aan. Zo kan jij volop vergelijken! Interesse? Start hier je aanvraag.

zolder renovatie

 

Zolder verbouwen: stappenplan

Je wil graag je zolder renoveren, maar hoe ga je nu het best te werk? Hieronder bespreken we uitgebreid de 5 belangrijkste stappen:

 

STAP 1: inspiratie verzamelen

Er zijn voldoende mogelijkheden om je te laten inspireren: maak een moodboard, zoek naar foto’s in magazines, … Misschien heeft de recente zolderrenovatie van een familielid je geïnspireerd om jouw ‘verloren ruimte’ ook om te toveren naar een extra slaap- of hobbykamer. De mogelijkheden zijn eindeloos! Zeker als je de juiste vakman in de arm neemt.

TIP: bepaal in deze fase al goed je budget. Qua afwerking is zoveel mogelijk dat extra kosten zich snel kunnen opstapelen. Een duidelijk budget afbakenen, minimaliseert dit risico.

 

STAP 2: zolder inspecteren

Is je zolder sterk verouderd? Dan kan het zijn dat je vloer niet stevig genoeg is. De vloer van een bewoonbare ruimte op zolder moet namelijk zo’n 150 à 200 kg gewicht per m² kunnen dragen. Laat daarom je zolder uitgebreid inspecteren door een vakman. Deze informatie zal uitwijzen welke voorbereidende werken nodig zijn en welke zoldervloer het meest geschikt is.

BELANGRIJK: stuit je op bepaalde problemen zoals vochtschade, een verouderde dakbedekking, het ontbreken van een onderdak, …? Dan moet je die uiteraard eerst aanpakken.

 

STAP 3: zolderkamer ontwerpen

Het ontwerpen van de nieuwe zolderkamer is een klus die de nodige aandacht vergt. De schuine wanden kunnen een extra uitdaging vormen. In dit geval is een slimme indeling vereist. Je kan extra ruimte creëren door valse wanden, op maat gemaakte kasten, een dakkapel, … Laat je het geheel ontwerpen door een aannemer? Dan ben je alvast zeker van een slimme indeling en een optimale benutting van de ruimte.

 

STAP 4: zolderruimte verbouwen

Is het plan volledig uitgetekend? En ben jij akkoord met alle voorstellen en aanpassingen? Dan kunnen de verbouwingen starten. Afhankelijk van de omvang van de werken neemt een vakman je zolder compleet onder handen. Hij plaatst nieuwe isolatie om te voldoen aan de energienormen en de akoestische vereisten, breekt het verrotte frame van je vloer uit en vervangt deze, zorgt voor een veilige trap naar je zolderkamer, …

 

STAP 5: zolder afwerken & inrichten

Is de ruwbouw klaar? Dan is het tijd voor de afwerking van je zolder. Kies een vloerbekleding die bij je past, opteer voor een plafond- en muurafwerking op maat van het doel van de ruimte, … Wil je de ruimte snel afwerken? Dan kan dat met een likje verf. Verbouw je je zolder tot een extra badkamer? Kies dan voor waterafstotende materialen.

TIP: is je zolder eerder klein? Kies dan voor lichte kleuren en hou de ruimte zo open mogelijk. Heb je daarentegen een grote zolder? Dan kan je met de beschikbare oppervlakte ‘spelen’ door er een valse wand in te plaatsen.

 

Zolder renovatie plannen? Vertrouw op een vakman!

Wil je je zolder verbouwen tot 2 slaapkamers? Of tot een dressing of badkamer? Dan is een vakman de geknipte persoon voor jouw project. Niet alleen de afwerking, maar ook de voorafgaande inspectie, het uittekenen van een plan, de afbraak- en isolatiewerken, het voorzien van de juiste nutsaansluitingen, … neemt hij allemaal voor zijn rekening. Zo ben je zeker van een correcte en vlotte uitvoering van je zolderrenovatie.

Vakman of architect nodig? Kom gratis in contact met professionals actief in je regio.

 

Belangrijke aandachtspunten bij zolderrenovatie

Begin nooit onvoorbereid aan je zolderrenovatie. Zorg ervoor dat je niet alleen een duidelijk renovatieplan hebt, maar hou ook rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Extra aansluitingen: moeten er nieuwe afvoeren geïnstalleerd worden? Is een uitbreiding van je cv-installatie vereist? Of heb je een extra elektrisch circuit nodig? Deze aanpassingen bepaal je beter ruim op voorhand. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
 • Hoogte zolderkamer: de meest comfortabele hoogte voor je zolder is minstens 1,80 m. Je kan extra hoogte creëren door een dakkapel te laten plaatsen. Hierdoor zorg je niet alleen voor meer leefruimte, je verhoogt ook aanzienlijk het wooncomfort op zolder.
 • Lichtinval: daglicht is belangrijk voor je gezondheid en creëert bovendien een aangename omgeving. Daarom is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden tijdens de verbouwing van je zolder. Wil je voor meer lichtinval zorgen? Dan kan dat met behulp van nieuwe zolderramen.
 • Toegang zolder: misschien niet iets waar je meteen bij stilstaat, maar een veilige zoldertrap is een must wanneer je van je zolder een volwaardige leefruimte wil maken. Bovendien neemt een trap ook wel wat ruimte in. Neem dit dus zeker mee in het ontwerp van je zolderkamer.
 • Isolatie: neem je de zolder volledig onder handen? Investeer dan ook meteen in kwalitatieve zolderisolatie waarmee je beantwoordt aan de geldende energienormen. Voor een leefruimte op zolder isoleert een vakman vaak zowel het dak als de zoldervloer voor de beste resultaten.
 • Ventilatie: een degelijke isolatie gaat hand in hand met een goede ventilatie. Een te goed geïsoleerde, luchtdichte kamer doet de kans op vochtproblemen en schimmelvorming toenemen. Kies daarom voor een ventilatiesysteem D voor een mechanische aan- en afvoer van lucht.
 • Vergunning: voor bepaalde werken die het uitzicht van je woning drastisch veranderen, moet je een vergunning aanvragen. Denk maar aan het plaatsen van een dakkapel. Verander je enkel de functie van de zolderkamer? Dan hoef je hier geen rekening mee te houden.

TIP: er komt heel wat kijken bij het verbouwen van je zolder. Om te voorkomen dat je grote fouten maakt, schakel je beter een ervaren vakman in. Die is op de hoogte van al deze aandachtspunten en houdt hier dan ook rekening mee. Kom hier gratis in contact met een professional.

 

Wat kost een zolder verbouwen?

Hoeveel betaal je nu precies wanneer je je zolder verbouwt? Dat is sterk afhankelijk van de omvang van de werken, de kwaliteit van de materialen, de plafond- , muur- en vloerafwerking, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Kleine zolder verbouwing: € 5.000 à 8.000 (excl. btw)
 • Middelgrote zolder verbouwing: € 11.000 à 15.000 (excl. btw)
 • Complete zolder verbouwing: € 14.000 à 20.000 (excl. btw)

LET OP: dit zijn richtprijzen. In realiteit kunnen deze dus afwijken. Moet je bijvoorbeeld nog een vaste trap plaatsen? Of een nieuw onderdak aanbrengen? Je doet er goed aan een prijsofferte op maat aan te vragen voor je project. Zo krijg je meteen een duidelijk beeld van het totale kostenplaatje. Ontvang offertes op maat.

 

Kan ik de kosten van mijn zolderverbouwing drukken?

Ja! Niet alleen door nauwgezet je budget in het oog te houden, maar ook door na te gaan of je een beroep kan doen op bepaalde premies en subsidies. Plaats je bv. nieuwe dakisolatie? Dan kan je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie.

Meer weten? Neem contact op met een professional. Die vertelt je meer over de verschillende premies en bezorgt je de nodige documenten. Start hier je aanvraag.

 

Zolderverbouwing: inspiratie

Ben je nog op zoek naar de nodige inspiratie voor het verbouwen van jouw zolder? Dan vind je hieronder alvast enkele mooie realisaties terug. Bespreek je liever meteen jouw ideeën met een ervaren professional? Kom hier gratis in contact met een specialist uit jouw streek.

 

INSPIRATIE 1: zolder verbouwen tot slaapkamer

zolder ombouwen tot slaapkamer

Heb je een relatief kleine zolderkamer? Laat je dan zeker niet tegenhouden om deze om te vormen naar een knusse slaapkamer. De eigenaars kozen in dit voorbeeld vooral voor wit om de kamer zo ruim mogelijk te laten lijken. Toch werd een landelijke sfeer behouden door zowel de schuine wanden als de muren met houten latten te bekleden.

 

 

INSPIRATIE 2: zolder verbouwen met dakkapel

zolder slaapkamer met dakkapel

Wil je een lage zolder verbouwen? Dan is het plaatsen van een dakkapel een slimme oplossing. Zo tover je je oncomfortabele zolder om naar een leefbare ruimte. In dit voorbeeld is het nieuwe doel van de zolder een hobbykamer voor de kinderen. Dankzij de dakkapel komt ook aanzienlijk meer daglicht naar binnen.

 

 

INSPIRATIE 3: zolder renoveren tot badkamer

renovatie zolder

Droom je van een luxueuze badkamer? Dan is een zolderverbouwing de renovatie bij uitstek om een nieuwe badkamer te plaatsen. In deze realisatie werd voor een grote inloopdouche gekozen met een apart ligbad. Je creëert makkelijk extra lichtinval door nieuwe dakramen te installeren. Zeker in een vochtige badkamer is het handig om bijkomend de ruimte manueel te kunnen verluchten.

 

 

INSPIRATIE 4: van zolder naar dressing

zolder verbouwen

Heb je een heleboel kledij die je graag netjes wil opbergen? Dan is een mooie inloopdressing een must. De zolder is hiervoor een uitstekende locatie. Zogenaamde ‘verloren ruimte’ onder het hellende dak is ideaal voor op maat gemaakte kasten en lades. Op deze manier kan jij je spullen netjes opbergen en de zolderruimte optimaal benutten!

 

Offertes voor zolderrenovatie ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen