Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolder slaapkamer

Is je zolder toe aan vernieuwing? En heb je nood aan een extra kamer in je woning? Dan kan je van je zolder een slaapkamer maken. Er zijn tal van mogelijkheden om die ruimte naar jouw smaak in te richten. Wat zijn die opties? Wat kost zo’n renovatie van je zolder tot een slaapkamer? En waar moet je op letten? In dit artikel vind je het antwoord op al die vragen en enkele voorbeelden van slaapkamers op zolder ter inspiratie.

Ga snel naar:
Hoe slaapkamer op zolder maken?
Prijs slaapkamer op zolder
Belangrijke aandachtspunten
Enkele inspirerende voorbeelden
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom je zolder renoveren tot een slaapkamer?

Als je een extra slaapkamer in je woning wil creëren, is de zolder daarvoor de ideale ruimte. Door een slaapkamer op zolder te maken, geniet je namelijk van de volgende voordelen:

 • Extra ruimte: de zolder is doorgaans een vrij ruime plek die je dus perfect als extra kamer kan gebruiken. Zo gebruik je zoveel mogelijk van de beschikbare ruimte in je woning.
 • Waardestijging woning: als je zolder kan meetellen als een volwaardige kamer, stijgt de waarde van je woning en kan je deze dus aan een hoger bedrag verkopen.
 • Rust en privacy: de zolderruimte is vaak iets meer afgelegen van de rest van de woning. Daardoor geniet je in een slaapkamer op zolder van veel rust en privacy.
 • Veel mogelijkheden: tot slot zijn er ook heel wat mogelijkheden om je zolder als slaapkamer in te richten naar jouw persoonlijke wensen, voorkeuren en de stijl van je woning.

Zolder inrichten als slaapkamer? Dan schakel je hiervoor best een specialist in. Deze kan jou verder informeren over de mogelijkheden en geeft je advies voor je zolderrenovatie. Start je aanvraag hier.

kleine zolder slaapkamer schuin dak

 

Hoe slaapkamer op zolder maken?

Welke stappen moet je nu zeker nemen wanneer je je zolder tot slaapkamer wil omvormen? We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 

1. Isoleren

Als je je zolder wil inrichten als slaapkamer, is isolatie plaatsen een belangrijke stap. Het is het meest aangeraden om je zolderdak te isoleren. Er gaat namelijk een groot deel van de warmte in je woning verloren via het dak, omdat warmte opstijgt. Door je dak te isoleren vermijd je dus warmteverlies, moet je minder hard stoken en bespaar je op je energiekosten. Je kan eventueel ook nog je zoldervloer laten isoleren. Op die manier geniet je van een optimale thermische isolatie en een dito geluidsisolatie.

 

2. Dakramen of dakkapel plaatsen

Om op zolder voldoende lichtinval te creëren, kan je dakramen of een dakkapel plaatsen. Als je op zolder een slaapkamer met dakkapel maakt, zorg je niet alleen voor natuurlijk licht, maar ook voor extra beloopbare ruimte. Als je kiest voor dakramen, heb je de keuze tussen verschillende soorten ramen, verschillende materialen, soorten beglazing, extra opties… Het is aangeraden om te kiezen voor isolerend glas.

 

3. Wanden zetten en afwerken

Voor de afwerking van je muren is gyproc een veelgebruikt materiaal dat makkelijk te plaatsen is. Afhankelijk van de gekozen soort is gyproc vochtwerend, brandwerend, schokbestendig… Gyproc is daarnaast ook ideaal om nieuwe wanden te creëren op je zolderruimte. Dat is handig wanneer je je zolder bv. wil opsplitsen in 2 slaapkamers of in een slaapkamer met badkamer. Om je wanden af te werken, kan je verder ook nog kiezen voor MDF-platen, planchetten…

 

4. Technische aansluitingen voorzien

In je slaapkamer op zolder heb je waarschijnlijk ook elektriciteit en verlichting nodig. Daarvoor moet je de nodige aansluitingen naar je zolder voorzien. Heb je een badkamer op zolder? Dan moet je ook rekening houden met waterleidingen. Verder is het belangrijk om je zolder voldoende te ventileren en te kunnen verwarmen of afkoelen. Als je dus een mechanisch ventilatiesysteem, verwarming of airco wil plaatsen, moet je ook daar de nodige aansluitingen voor voorzien.

 

5. Zolder afwerken en inrichten

Nu kan je je zolder verder afwerken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je zoldervloer afgewerkt is. Vaak wordt daarbij gekozen voor OSB-platen met een vloerbedekking zoals laminaat, parket, vinyl… Verder kan je je zolderkamer ook inrichten naar jouw smaak. Behang of verf je muren, installeer sfeerverlichting, plaats kasten, een bed, gordijnen…

 

6. Veilige toegang naar zolder maken

Tot slot is ook een veilige trap naar je zolder nog een belangrijke stap. Een vaste zoldertrap is aangeraden aangezien je de slaapkamer doorgaans elke dag gebruikt. Hou er wel rekening mee dat zo’n trap heel wat plaats kan innemen. Om plaats te besparen, kan je bv. wel kiezen voor een draaitrap of een trap met inbouwkasten. Een uitvouwbare of uitschuifbare trap is in dit geval niet aangeraden, omdat zo’n trap vaak minder veilig is en je deze dan ook telkens opnieuw moet uit- en opvouwen.

 

Prijs slaapkamer op zolder

De prijs voor een slaapkamer op zolder hangt grotendeels af van de huidige staat van je zolder en jouw gewenste inrichting. Voor een volledige renovatie van je zolder tot slaapkamer mag je rekenen op gemiddeld € 11.000 à 15.000 (excl. btw). Is je zolder al in goede staat en renoveer je slechts enkele kleine zaken, dan kan je ook al een slaapkamer inrichten voor gemiddeld € 5.000 à 8.000 (excl. btw). In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen per type renovatiewerk:

Type renovatiewerkGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Zolder isolerenZoldervloer isoleren € 20 à 40 per m²
Zolderdak isoleren langs binnen€ 40 à 60 per m²
Zolderdak isoleren langs buiten€ 20 à 50 per m²
Ramen plaatsenDakkapel€ 7.900 à 9.500
Dakramen€ 650 à 1.500
Zolder plafond en muren afwerkenGyprocwerken, MDF, planchetten€ 30 à 80 per m²
Schilder- en behangwerken€ 10 à 25 per m²
VentilatieDeels/volledig mechanisch ventilatiesysteem€ 2.800 à 7.000
Leidingwerk€ 360 à 880
Zoldervloer afwerkenOBS-platen€ 20 à 35 per m²
Vloerbedekking€ 30 à 200 per m²
Trap plaatsen€ 1.000 à 5.000

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere vakmensen in jouw buurt. Zo kan je uitgebreid verschillende prijsvoorstellen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

lage zolder slaapkamer

 

Aandachtspunten slaapkamer op zolder

Om een zolderkamer te maken, zijn er verschillende dingen waarmee je best rekening houdt. We sommen hieronder enkele belangrijke aandachtspunten op:

 1. Denk na over de indeling

  Voor je aan je zolderrenovatie begint, denk je best na over hoe je de ruimte gaat indelen. Wil je 1 of meerdere slaapkamers op zolder? Of wil je de slaapkamer combineren met een badkamer, een inloopkast…? Als je voldoende ruimte hebt op zolder, kan je makkelijk meerdere kamers maken. Let daarbij wel steeds op de dakramen. Denk tot slot ook goed na over wat je waar wil plaatsen en hou rekening met de lagere plekken op zolder.

 2. Maak slim gebruik van kleuren

  Bij de inrichting van je zolderkamer kan je de muren en plafonds best afwerken met lichte kleuren zoals wit, beige, pastelkleuren… Door de schuine muren op zolder, lijkt de ruimte namelijk vaak kleiner. Als je met veel lichte kleuren werkt, kan je de ruimte optisch vergroten. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om lichte kleuren te combineren met accentmuren of bepaalde patronen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 3. Zorg voor voldoende lichtinval en ventilatie

  Op je zolderruimte is voldoende lichtinval en ventilatie belangrijk. Dakramen of een dakkapel zijn daarvoor erg geschikt. Deze zorgen namelijk dat natuurlijk licht in de ruimte kan binnenvallen en je kan ze meestal ook openzetten om de ruimte te verluchten. Een andere manier om je zolder te ventileren is door een mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen.

 4. Controleer de staat van je dak en zoldervloer

  Voor je met je zolderrenovatie begint, laat je best even de staat van je dakconstructie en dakbedekking controleren. Om je dak optimaal te isoleren, moet het namelijk in goede staat zijn. Je werkt dus best eerst eventuele onderliggende problemen weg. Laat verder ook de draagkracht van je zoldervloer controleren. Als je zwaardere dingen op je zolder wil plaatsen, kan het namelijk zijn dat je de vloer moet laten verstevigen.

 5. Maak slim gebruik van lage plekken

  Op je zolder zijn er veel schuine muren waardoor je verschillende plekken hebt die niet beloopbaar zijn. Dit hoeft echter geen verloren ruimte te zijn. Je kan deze ruimte op verschillende manieren slim gebruiken. Laat bv. kasten op maat plaatsen waar je spullen kan opbergen of plaats een bed onder je schuine muur. Zo kan je ook op een lage zolder perfect een slaapkamer creëren.

 6. Denk na over verwarming en airco

  Als je op zolder een slaapkamer maakt, is ook verwarming in de winter en airco in de zomer nog een belangrijk aandachtspunt. Op zolder kan het ondanks goede isolatie erg warm worden in de zomer. Daarom is een airco geen overbodige luxe. Kies je voor een lucht-lucht warmtepomp als airconditioning? Dan kan je die in de winter ook als verwarming gebruiken.

Laat je slaapkamer plaatsen door een expert! Een vakman houdt altijd rekening met alle bovenstaande aandachtspunten bij de inrichting van je zolder als slaapkamer. Zo geniet jij van een slaapkamer die aan al je wensen en noden voldoet. Vind een expert in de buurt.

 

Voorbeelden slaapkamer op zolder

Ben je nog niet zeker hoe je je slaapkamer op zolder kan inrichten? Bekijk dan zeker onderstaande voorbeelden van zolderkamers ter inspiratie.

 

VOORBEELD 1: moderne slaapkamer op zolder

zolder slaapkamer

Op de bovenstaande foto is een deel van de zolderruimte gebruikt als slaapkamer. Hoewel de beschikbare ruimte beperkt is, oogt de slaapkamer ruim door het gebruik van lichte kleuren en voldoende lichtinval. De houten steunbalken passen heel goed bij de rest van het interieur en de ruimte onder de schuine muren wordt slim gebruikt door de plaatsing van de kasten en het bed.

 

 

VOORBEELD 2: slaapkamer met lichte en pastelkleuren

zolderkamer inrichten

In deze slaapkamer is er veel natuurlijke lichtinval door het grote raam. Onder de schuine muur werd een lage kast geplaatst en ook het bed staat deels onder de schuine kant, waardoor weinig ruimte verloren gaat. Verder werd de slaapkamer afgewerkt met lichte en pastelkleuren, waardoor de ruimte groter lijkt.

 

 

VOORBEELD 3: kleine zolder met slaapkamer onder schuin dak

zolder slaapkamer puntdak

Deze zolder is afgewerkt met witte planchetten op het plafond en de muren. Dat geeft de slaapkamer een ruime en landelijke uitstraling. Ook de lichtinval via het zolderraam doet de ruimte groter lijken. Door de inrichting van de slaapkamer met veel witte en beige tinten, ziet het geheel er rustgevend uit.

 

Offertes voor zolderrenovatie ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen