Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zoldervloer leggen

Wil je graag een zoldervloer leggen om je zolder te gebruiken als opslagplaats of extra woonruimte? Dan hangt de opbouw en afwerking van je vloer vooral af van de ondervloer: bestaat die uit beton of uit een houten roostering? In dit artikel lees je meer over de aandachtspunten per type ondervloer, de mogelijke vloerbekledingen en de prijzen voor het leggen van een zoldervloer!

Ga snel naar:
Zoldervloer leggen op beton
Zoldervloer leggen op hout
Mogelijke vloerbekledingen
Prijs zoldervloer leggen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wanneer is een zoldervloer leggen een goed idee?

Hoe je je zoldervloer afwerkt, hangt vooral af van het doel van je zolder. Een zoldervloer leggen is vooral aangewezen in de volgende 2 situaties:

 1. Zolder als stockageruimte: wil je je zolder enkel gebruiken als opslagplaats? Dan is het een goed idee om je zoldervloer eerst te isoleren en dan een zoldervloer te leggen met OSB-platen (18 mm dik). Dat komt goedkoper uit dan een andere, reguliere vloerafwerking en met deze harde constructieplaten is je zoldervloer ook goed beloopbaar.
 2. Zolder als extra woonruimte: wil je van je zolder een echte leefruimte maken (bv. extra slaapkamer, badkamer, bureau, …)? Dan heb je dakisolatie nodig (langs binnen of buiten). De mogelijke vloerafwerking hangt dan weer af van de ondervloer. Bij een egale betonnen ondervloer is elke vloerbekleding mogelijk. Bij een houten roostering kies je beter voor laminaat, parket, vinyl, … Een zoldervloer leggen in een extra leefruimte is vaak onderdeel van een volledige zolderrenovatie. Naast een nieuwe vloer en dakisolatie pak je ook direct wandafwerking, elektra, … aan.

zoldervloer leggen

 

Zoldervloer leggen op beton

Heeft je zolder een massieve ondervloer van beton? En is die mooi vlak en in goede staat? Dan kan je je nieuwe zoldervloer in principe gewoon rechtstreeks op je ondervloer plaatsen. Toch zijn er ook bij het leggen van een zoldervloer op beton enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Isolatie: wil je naast je dak ook je zoldervloer isoleren? Dan kan je kiezen voor PUR-schuim of harde isolatieplaten. Is vooral een goede geluidsisolatie belangrijk? Dan kan je ook een houten raamwerk op je betonvloer laten plaatsen met daartussen dekens of halfstijve platen van glas- of rotswol.
 • Zoldervloer ophogen: moet je je eerst je ongelijke zoldervloer pas leggen? Of lopen er kabels of leidingen over het beton? Dan kan je je vloer laten ophogen met een chape. Een vakman kijkt wel eerst goed na of je vloerconstructie dat gewicht aankan. Ook een houten roostering op je ondervloer is een optie.
 • Geschikte vloerafwerkingen: heb je een houten raamwerk op het beton geplaatst? Dan ga je best voor een houten vloerbekleding of een zacht materiaal als vinyl, PVC, … Komt de vloer rechtstreeks op je betonnen ondervloer? Dan kan je ook gaan voor harde materialen als tegels, een gietvloer, …

 

Een optimaal eindresultaat? Vraag advies aan een vakman!

Wil je zeker zijn van een perfect egale zoldervloer met een vloerbekleding op maat van jouw situatie en wensen? Vraag dan zeker advies over zolderrenovatie aan een vakman actief in je buurt. Die controleert de draagkracht van je zoldervloer en informeert je over de beste indeling van je zolder en de mogelijke vloerafwerkingen. Bovendien voert zo’n specialist de werken correct én snel uit met uitsluitend hoogwaardige materialen.

TIP: ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

zoldervloer leggen beton

 

Zoldervloer leggen op houten roostering

Heeft je zoldervloer een houten draagstructuur? Dan kan je op die houten roostering OSB-platen van 18 mm dik vastschroeven (bv. voor een stockageruimte met een beloopbare zoldervloer). Gaat het om een leefruimte? Dan kan je bovenop die OSB-platen ook nog een andere vloerafwerking plaatsen. Enkele aandachtspunten op een rij:

 • Staat van de houten roostering: voor je een vloerafwerking plaatst, is het belangrijk om de houten balken goed te controleren op mogelijke problemen als houtrot, houtworm, schimmels, …
 • Versteviging van de draagstructuur: zijn de houten balken niet stevig genoeg? Of is de afstand tussen de balken te groot? Dan kan je extra balken laten plaatsen of de balken opdikken aan de bovenkant.
 • Isolatie: van plan om je zoldervloer te isoleren? Dan kan je bv. dekens of halfstijve platen van glas- of rotswol tussen de houten balken aanbrengen. Liggen er al OSB-platen of houten planken op je vloer? Dan kan je bv. glaswol laten inblazen in de holle ruimte onder die vloerbekleding. Je kan eventueel ook bovenop die platen of planken isoleren als je voldoende opbouwhoogte hebt.
 • Zoldervloer egaliseren: voor het egaliseren van je houten zoldervloer zijn er verschillende opties. Je kan bv. je zoldervloer pas leggen door de balklaag aan te passen. Liggen er al platen of planken op de draagstructuur? Dan is eventueel egaline een optie, maar dat vergt een goede voorbereiding, het juiste product, … Schakel hiervoor dus zeker een vakman in.
 • Geschikte vloerafwerkingen: op een houten draagstructuur gebruik je best geen harde materialen als tegels of een gietvloer. Je gaat best voor laminaat, parket of een zacht materiaal als vinyl, kurk, …

 

Een optimaal eindresultaat? Vraag advies aan een vakman!

Twijfel je aan de stevigheid van je houten draagstructuur? Liggen de houten balken of de OSB-platen/planken niet effen? Vraag dan zeker advies op maat aan een vakman actief in je buurt. Die informeert je over de mogelijkheden om je houten zoldervloer te verstevigen, egaliseren, isoleren, … Bovendien denkt hij met je mee over je volledige zolderrenovatie zodat je geen belangrijke zaken vergeet. En dat is niet alles… Naast advies op maat voert zo’n vakman de werken correct én snel uit met enkel kwalitatieve materialen.

TIP: ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

zoldervloer leggen hout

 

Mogelijke vloerbekledingen

Wil je een nieuwe zoldervloer leggen? Als het om een stockageruimte gaat, kan je je beperken tot OSB-platen op je houten roostering of je betonnen ondervloer behouden zonder verdere afwerking. Wil je je zolder omtoveren tot een extra leefruimte? Dan kan je onder meer kiezen uit de volgende afwerkingen:

 

zoldervloer leggen laminaat 1. Laminaat of parket

Zoek je naar een vloerafwerking met een warme, natuurlijke uitstraling voor een extra slaapkamer, bureau, …? Dan is een houten vloerbekleding in laminaat of parket een uitstekende keuze. Je kan daarbij kiezen uit tal van uitvoeringen, legpatronen, … Hou je het liever iets budgetvriendelijker? Dan is laminaat de beste optie. Wil je investeren in een duurdere houten bekleding voor je zoldervloer? Dan kan je zelfs gaan voor massief parket in eik, esdoorn, bamboe, …

Dikte: 6 à 22 mm
Geschikte ondervloer: beton of houten roostering met OSB-platen

 

 

zoldervloer leggen tegels 2. Tegels

Ook vloertegels zijn geschikt om je zoldervloer af te werken. Een 1e optie zijn tegels in natuursteen. Die zijn erg duurzaam en je bepaalt zelf het uitzicht door de afwerking (gepolijst, gevlamd, …). Daarnaast kan je ook kiezen voor lichtere en dunnere keramische tegels. Die hebben niet die unieke uitstraling van natuurstenen tegels, maar ze zijn wel onderhoudsvriendelijker, goedkoper en beschikbaar in vele uitvoeringen (zelfs met een hout- of betonlook).

Dikte: 3 à 30 mm
Geschikte ondervloer: enkel beton

 

 

zoldervloer leggen vinyl 3. Vinyl of PVC

Zoek je eerder een goedkopere vloerafwerking voor je zoldervloer? Dan kan je ook gaan voor een kunststof vloerbekleding in vinyl of PVC. Met deze dunne, synthetische materialen kan je trouwens verschillende vloerbekledingen imiteren. Denk maar aan laminaat of parket, marmer, natuursteen, … Je kan zelfs kiezen uit verschillende tegelmotieven met een vloerafwerking in vinyl of PVC. Bovendien zijn deze kunststof vloeren ook onderhoudsvriendelijk, vochtbestendig en geluidsdempend.

Dikte: 1 à 5 mm
Geschikte ondervloer: beton of houten roostering met OSB-platen

 

 

4. Gietvloer

Zoek je een naadloze, slijtvaste en onderhoudsvriendelijke vloerafwerking voor je zolder met een moderne, strakke look? Dan is een gietvloer ideaal. Je kan kiezen voor een kunsthars gietvoer (polyurethaan of epoxy), maar ook voor een cementgebonden gietvloer of pleisterwerk met een betonlook. Let op: een gietvloer op hout of OSB-platen is mogelijk, maar enkel na een grondige inspectie. Ook een goede voorbereiding is essentieel voor een goed eindresultaat. Laat je zeker adviseren door een specialist.

Dikte: 1 à 8 mm
Geschikte ondervloer: vooral beton

 

 

Vergelijken loont: vraag advies aan meerdere vakmannen

Wil je zeker zijn van je gedroomde zolder? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere vakmannen. Zo krijg je een breed overzicht van de mogelijke vloerbekledingen voor jouw zoldervloer, maar ook over de zolderindeling, een eventuele dakkapel, de wandafwerking, … Kortom, het loont om goed te kijken en te vergelijken.

Gratis voorstellen ontvangen? Je kan gratis en vrijblijvend verschillende offertes aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Prijs zoldervloer leggen

De kosten voor een zoldervloer leggen hangen vooral af van jouw situatie: de oppervlakte van de zolder in kwestie, eventuele egalisatie- of isolatiewerken of niet, de bereikbaarheid van de zolder, … Ook je keuze voor de vloerafwerking speelt uiteraard een rol. In de onderstaande tabel zetten we enkele richtprijzen op een rij:

Soort vloerafwerkingPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
OSB-platen€ 20 à 35
Laminaat € 35 à 60
Parket€ 60 à 175
Tegels€ 50 à 120
Vinyl of PVC€ 35 à 50
Gietvloer€ 70 à 150

Op zoek naar een exacte prijs voor jouw zoldervloer? Om te weten hoeveel een zoldervloer leggen zou kosten in jouw woning, vraag je best meerdere prijsvoorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook verschillende vloerbekledingen, adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vlot en gericht vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Zelf zoldervloer leggen of vakman inschakelen?

Is het een goed idee om zelf je zoldervloer te leggen of schakel je beter een specialist in? Dat hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Beide opties op een rij:

 

1. Zelf zoldervloer leggen

Wil je een zoldervloer leggen met OSB-platen op een houten roostering? Of een vinylvloer leggen op een egale betonnen ondervloer? Als je voldoende ervaring hebt, kan je dergelijke klussen zeker zelf uitvoeren. Let op: ligt je ondervloer niet effen of wil je ook isoleren? Dan zijn de werken iets complexer en doe je voor een optimaal eindresultaat best een beroep op een specialist.

LET OP: als particulier betaal je ook 21% btw op al het materiaal dat je moet aankopen. Laat je je zoldervloer leggen door een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw op zowel de materiaal- als de arbeidskosten.

 

2. Zoldervloer laten leggen

Wil je 100% zeker zijn van een perfect egale, stabiele zoldervloer op maat van jouw woning en wensen? Dan werk je best samen met een professionele vakman. Zo kan je namelijk gegarandeerd rekenen op:

 • Advies op maat: is het nodig om je houten draagstructuur te verstevigen of niet? Is het mogelijk om je betonnen ondervloer op te hogen met een chape? Uit welke vloerafwerkingen kan je allemaal kiezen? Een vakman geeft je gericht advies op jouw maat.
 • Correcte uitvoering: welke vloerbekleding je ook kiest, een vakman legt je nieuwe zoldervloer volgens de regels van de kunst. Zo’n specialist werkt bovendien ook vlot, waardoor de werkuren best meevallen.
 • Hoogwaardige materialen: met een vakman ben je zeker van een kwalitatieve vloerbekleding voor je zoldervloer. Hij kan alle materialen ook aankopen aan scherpere prijzen dan particulieren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% voor zowel de arbeids- als de materiaalkosten.
 • Premies voor isolatie: laat je je zolder(vloer) ook nog isoleren? Als je samenwerkt met een vakman, kom je in aanmerking voor verschillende premies.

CONCLUSIE: een vakman legt je zoldervloer snel en correct. Bovendien kan je de arbeidskosten ook nog eens compenseren met het verlaagde btw-tarief als je woning ouder is dan 10 jaar. Zo loont het duidelijk meer om een specialist in te schakelen. Een zoldervloer leggen is vaak onderdeel van een volledige zolderrenovatie. Vraag voor een compleet overzicht van de mogelijkheden gratis voorstellen aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor zolderrenovatie ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen