Zolderrenovatie.be
Advies & inspiratie om je zolder maximaal te benutten.
Gratis offertes van erkende vakmannen die je tijd en geld besparen.
header image

Premie isolatie zolder 2021

Laatste update: 12 januari 2021 – Door je zolder te isoleren spaar je heel wat energiekosten uit en geniet je van een beter wooncomfort. Bovendien kan je de prijs van deze isolatiewerken drukken met verschillende premies en financiële voordelen. Op zoek naar een overzicht van de premies voor zolderisolatie in 2021 met hun bedragen en voorwaarden? Dat vind je in dit artikel!

 

Zolder isoleren: premie-overzicht 2021

1. Fluvius premie isolatie zolder
2. Totaalrenovatiebonus
3. Overkoepelende renovatiepremie
4. Verlaagd btw-tarief

TIP: op zoek naar een erkende isolatiespecialist? Ontvang en vergelijk gratis tot 3 offertes van vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

1. Fluvius premie isolatie zolder (€ 4 à 14 per m²)

Je zolder isoleren kan op 2 manieren: via zoldervloerisolatie of via dakisolatie. Welke manier je ook kiest, als je de zolder isoleert in jouw huis of appartement kan je daarvoor een premie krijgen van netbeheerder Fluvius. Het gaat om de volgende bedragen:

 • Premie isolatie zolder: € 4 per m² (€ 6 per m² voor klanten met uitsluitend nachttarief)
 • Premie isolatie zolder + asbestverwijdering: € 12 per m² (€ 14 per m² voor klanten met uitsluitend nachttarief)

BELANGRIJK: in 2020 kon je voor zelf geplaatste zolderisolatie (dakisolatie of zoldervloerisolatie) nog een premie krijgen van € 2 per m². Dat is niet meer het geval sinds 2021. Isolatie die je zelf plaatst, komt niet meer in aanmerking. Daardoor loont het nog meer om een beroep te doen op een erkende isolatiespecialist.

 

Wat zijn de voorwaarden voor de zolderisolatie premie?

Om aanspraak te kunnen maken op deze premie voor zoldervloerisolatie of dakisolatie moet je voldoen aan deze voorwaarden:

 • Uitvoerder van de isolatiewerken: je moet je zolder laten isoleren door een erkende isolatiespecialist.
 • Gebouw: de subsidie voor het isoleren van de zolder geldt enkel voor woningen, appartementsgebouwen en appartementen in het Vlaams gewest die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • Isolatiemateriaal: de R-waarde van het isolatiemateriaal voor je dak of zoldervloer moet min. 4,50m² K/W zijn.

 

Hoe premie zolderisolatie aanvragen?

Zijn de werken uitgevoerd en heb je de facturen betaald en ontvangen? Pas dan kan je de premie voor de isolatie van je zolder aanvragen. Dat kan via de post, maar je krijgt je premie sneller uitbetaald na een aanvraag op de site van Fluvius. Bij die aanvraag moet je ook een kopie van alle facturen en een attest van de aannemer met technische info over het gebruikte isolatiemateriaal toevoegen. Een isolatiespecialist adviseert je graag rond deze procedure en zorgt voor alle nodige documenten voor je aanvraag.

TIP: samenwerken met een isolatiespecialist is niet alleen verplicht om een premie voor de isolatie van je zolder te kunnen krijgen, het is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je adviseren over de beste keuze voor jouw situatie (dakisolatie of zoldervloerisolatie) en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.  • Kan ik deze premie voor zolderisolatie combineren met andere premies?
   Dat kan. Naast de Fluvius premie voor zoldervloerisolatie of dakisolatie kan je ook nog aanspraak maken op de Totaalrenovatiebonus en de Overkoepelende renovatiepremie. Uiteraard enkel op voorwaarde dat je samenwerkt met een erkende isolatiespecialist. Die maakt ook alle documenten op die je nodig hebt en kan je helpen bij de aanvraag van deze premies.


  • Zijn er andere premiebedragen voor beschermde afnemers?
   Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Zij hebben recht op een hogere dakisolatie of zoldervloerisolatie premie. Het gaat om een basispremie van € 10,5 per m². Omvatten de werken een combinatie van asbestverwijdering en zolderisolatie? Dan loopt de premie op tot € 18,5 per m².

 

Laat ik beter mijn dak of zoldervloer isoleren?

Je zolder isoleren kan op 2 manieren: via zoldervloerisolatie of via dakisolatie. Gebruik je de zolder enkel als opslagplaats? Dan laat je beter je zoldervloer isoleren. Dat is goedkoper én je bespaart extra op je energiefactuur (warmte van de woonruimte ontsnapt niet naar de zolder). Gebruik je de zolder als leefruimte? Dan kan je niet anders dan je dak isoleren. Ook een combinatie van dak- en zoldervloerisolatie is mogelijk, bv. als je de zolder als leefruimte gebruikt én je een optimale geluidsisolatie wil tussen de zolder en de ruimtes eronder.

BELANGRIJK: een erkende isolatiespecialist geeft je graag meer info over de verschillende mogelijkheden. Zo kan je een doordachte keuze maken op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis offertes op maat bij vakmannen actief in je buurt.

 


2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Combineer je het isoleren van je zolder (via zoldervloerisolatie of dakisolatie) met minstens 2 andere energiebesparende maatregelen? Dan kom je ook in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Het gaat om een extra bonus voor mensen die binnen een periode van 5 jaar minstens 3 premies bij de netbeheerder Fluvius aanvragen. De volgende werken aan je woning komen in aanmerking:

 • Dak- of zoldervloerisolatie (R-waarde ≥ 4,50 m² K/W)
 • Buitenmuurisolatie (R-waarde ≥ 3 m² K/W), binnenmuurisolatie (R-waarde ≥ 2 m² K/W) of spouwmuurisolatie (≥ 50 mm lambda max. 0,065 W/mK)
 • Vloer- of kelderisolatie (R-waarde ≥ 2 m² K/W)
 • Hoogrendementsbeglazing (U-waarde ≤ 1,0 W/m²K)
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatiesysteem

 

Hoeveel bedraagt de Totaalrenovatiebonus?

Het principe is simpel: hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de 5 jaar, hoe groter de bonus die je krijgt. We zetten de bedragen kort op een rij:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5 € 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

LET OP: je komt enkel in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus als alle werken uitgevoerd en gefactureerd zijn door een aannemer. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Wat zijn de voorwaarden voor de Totaalrenovatiebonus?

Naast het samenwerken met een erkende aannemer moet je ook voldoen aan de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Totaalrenovatiebonus:

 • Gebouw: je krijgt de Totaalrenovatiebonus enkel voor werken in woningen of appartementen in het Vlaamse gewest die vóór 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet.
 • Datum van de werken: de eindfactuur van de 1e investering mag niet ouder zijn dan 1 januari 2017. De investeringen moeten ook uitgevoerd worden binnen de 5 jaar, te rekenen vanaf de eindfactuur datum van de 1e investering.

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Goed nieuws, de toekenning van deze bonus verloopt volledig automatisch. Heb je correct de netbeheerder premies voor minstens 3 energiebesparende maatregelen aangevraagd? Dan moet je verder niks doen en neemt Fluvius zelf contact met je op.

LET OP: voor het aanvragen van premies bij netbeheerder Fluvius moet je eerst de werken laten uitvoeren en de facturen betalen. Een vakman voorziet je van alle nodige documenten voor je aanvraag en kan je er ook bij helpen. Ontvang vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.  • Kan ik de Totaalrenovatiebonus combineren met andere premies?
   Dat kan. Naast de Totaalrenovatiebonus kan je ook nog aanspraak maken op verschillende premies van de netbeheerder en de Overkoepelende renovatiepremie. Uiteraard enkel op voorwaarde dat je samenwerkt met een erkende isolatiespecialist. Die maakt ook alle documenten op die je nodig hebt en kan je helpen bij de aanvraag van deze premies.


  • Zijn er andere premiebedragen voor beschermde afnemers?
   Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Voor hen ligt de Totaalrenovatiebonus 50% hoger.

 

zolder isoleren premie

3. Overkoepelende renovatiepremie (20% of 30% van de facturen)

Combineer je dakisolatie of zoldervloerisolatie met structurele werken aan de zoldervloer (opbouw) of het dak (opbouw of vervanging)? Dan kan je ook in aanmerking komen voor de Overkoepelende renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen. Behalve voor werken aan het dak of de zoldervloer kan je ook aanspraak maken op deze premie voor buitenschrijnwerk, bepaalde ruwbouwwerken en werken aan technische installaties (bv. centrale verwarming), …

 

Hoeveel bedraagt de Overkoepelende renovatiepremie?

Deze premie bedraagt 20% of 30% van je goedgekeurde facturen (excl. btw). Op welk percentage jij mogelijk recht hebt, hangt af van je inkomen.

BELANGRIJK: je moet voor minstens 2.500 euro (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen. Je moet de werken dus eerst laten uitvoeren en de facturen betalen vooraleer je de Overkoepelende renovatiepremie kan aanvragen. Benieuwd of jij aanspraak kan maken op deze premie? Een isolatiespecialist geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis offertes op maat bij vakmannen actief in je buurt.

 

Wat zijn de voorwaarden voor de Overkoepelende renovatiepremie?

Wil je aanspraak maken op de Overkoepelende renovatiepremie voor de isolatie van je zolder en andere structurele dak- of zolderwerken? Dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie + welke gebouwen: zowel bewoners (je bent meerderjarig en woont in de woning als eigenaar of als houder van een ander zakelijk recht) als verhuurders (je moet de woning op de aanvraagdatum verhuren aan een sociaal verhuurkantoor voor minstens 9 jaar) kunnen de renovatiepremie aanvragen. Het gebouw moet ook in het Vlaams Gewest liggen en minstens 30 jaar oud zijn. Appartementen komen ook in aanmerking.
 • Eigendom: de eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op het moment van de aanvraag geen andere woning in volle eigendom hebben.
 • Uitvoerder van de werken: je kan zowel facturen voorleggen van werken die uitgevoerd werden door een aannemer als facturen of bewijzen van materiaalaankopen voor werken die je zelf uitvoerde.

 

Hoe Overkoepelende renovatiepremie voor zolderisolatie aanvragen?

Je kan de Overkoepelende renovatiepremie pas aanvragen nadat alle werken uitgevoerd zijn én je over alle facturen beschikt. Die aanvraag verloopt als volgt:

 1. Verzamel alle nodige documenten (kopie van attesten, vergunningen, plannen, …), vul het aanvraagformulier in en bezorg alles aan Wonen-Vlaanderen.
 2. Na 1 maand krijg je een ontvangstbevestiging met je dossiernummer.
 3. Binnen de 8 maanden na je aanvraag krijg je een 2e brief met de voorlopige beslissing: een goedkeuring met de berekening van het premiebedrag of een weigering. Is je aanvraag geweigerd of ben je niet akkoord met het premiebedrag? Dan kan je nog beroep aantekenen.
 4. De uitbetaling van de Overkoepelende renovatiepremie gebeurt ten laatste 1 jaar na de aanvraag. Je krijgt hiervoor nog een 3e brief van Wonen-Vlaanderen met de definitieve beslissing.

TIP: een aannemer zorgt voor alle nodige documenten voor een correcte en vlotte aanvraag van deze premie. Samenwerken met een vakman is hoe dan ook de beste keuze. Deze kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie, informeert je over de premies waarop jij aanspraak kan maken én zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.  • Kan ik de Overkoepelende renovatiepremie combineren met andere premies?

   Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan zijn bepaalde combinaties van de renovatie- en aanpassingspremie mogelijk. Je mag wel nooit verschillende premies van Wonen-Vlaanderen aanvragen voor dezelfde facturen. Voor sommige werkzaamheden kan je de Overkoepelende renovatiepremie ook combineren met premies van netbeheerder Fluvius en de Totaalrenovatiebonus.

   Belangrijk: je kan op een periode van 10 jaar max. 2 keer een Overkoepelende renovatiepremie aanvragen voor je woning (voor verschillende categorieën van werken). Heb je tijdens die periode al een renovatiepremie ontvangen? Dan kan je geen aanpassingspremie meer krijgen (het omgekeerde kan wel).

   TIP: zie je tussen de bomen het bos niet meer? Geen probleem, een erkende vakman informeert je graag over de mogelijkheden van de combinatie van verschillende premies.  • Zijn er andere premiebedragen voor beschermde afnemers?
   Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Voor hen zijn dezelfde premiebedragen van toepassing.

 


4. Verlaagd btw-tarief voor zoldervloerisolatie (6% i.p.v. 21%)

Is je woning ouder dan 10 jaar en gebruik je ze hoofdzakelijk of uitsluitend als privéwoning? Dan kom je voor het isoleren van je zolder in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de arbeidskosten van de isolatiespecialist als de gebruikte isolatiematerialen.

 

Hoe kan ik genieten van het verlaagde btw-tarief?

Je moet de werken laten uitvoeren en factureren door een erkende isolatiespecialist. Dat is hoe dan ook de beste keuze. Naast advies op maat over de werken zelf geeft zo’n vakman je graag ook uitleg over alle mogelijke premies voor de isolatie van je zolder. Hij zorgt ook voor een correcte uitvoering van de isolatiewerken met enkel hoogwaardige materialen. Zo bespaar je maximaal op je energiefactuur en geniet je van een optimaal wooncomfort. Vergelijk gratis offertes op maat van isolatiespecialisten actief in je buurt.

 

 

Wat is het interessantst: zolder zelf isoleren of laten isoleren?

Door de verschillende premies voor de isolatie van je zolder én het verlaagde btw-tarief loont het duidelijk meer om je zolder te laten isoleren door een vakman. Zo’n isolatiespecialist werkt bovendien snel, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven. Enkel als het om een erg kleine oppervlakte gaat kan het voordeliger zijn om de isolatiewerken zelf uit te voeren.

TIP: door samen te werken met een vakman ben je ook zeker dat je woning voldoet aan de Vlaamse dakisolatienorm (minimale R-waarde van 0,75 m²K/W). Die is verplicht voor alle woningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Een isolatiespecialist geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor zolderisolatie ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen