Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premie isolatie zolder 2024

Laatste update: 03 Jun 2024 – Door je zolder te isoleren spaar je heel wat energiekosten uit en geniet je van een beter wooncomfort. Bovendien kan je de prijs van deze isolatiewerken drukken met verschillende premies en financiële voordelen. Op zoek naar een overzicht van de premies voor zolderisolatie in 2024 met hun bedragen en voorwaarden? Dat vind je in dit artikel!

 

Zolder isoleren: premie-overzicht 2024

1. Mijn VerbouwPremie
2. Totaalrenovatiebonus
3. EPC labelpremie
4. Verlaagd btw-tarief

TIP: op zoek naar een erkende isolatiespecialist? Ontvang en vergelijk gratis tot 3 offertes van vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.


1. Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie kan je aanvragen voor renovatie én energiebesparende maatregelen. In principe komt elke eigenaar en investeerder in aanmerking voor deze premie, zolang het gebouw minstens 15 jaar oud is. De oudere energie- en renovatiepremies van Fluvius zijn geïntegreerd in de Mijn VerbouwPremie.

 

Belangrijke voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie voor zolderisolatie en -renovatie, moet je in ieder geval een vakman inschakelen. Elke eigenaar en andere investeerder die het dak of de zoldervloer van een bestaande woning of ander gebouw isoleert (eventueel gecombineerd met asbestverwijdering), komt in aanmerking voor een premie.

Daarnaast zijn er nog meer belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden. Een rijtje:

 • Het gebouw: om premies te ontvangen voor zolderisolatie of -renovatie (en eventueel asbestverwijdering) moet het gebouw minstens 15 jaar oud zijn. Wordt het gebouw gesloopt en opnieuw gebouwd, dan kom je niet in aanmerking.
 • Overige werkzaamheden: huishoudens uit de laagste en middelste inkomenscategorie of een verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor kunnen ook een premie ontvangen voor overige klussen gerelateerd aan zolderisolatie en -renovatie. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van een onderdak, het behandelen van houten dakstructuren, … Vraag advies aan een vakman voor een compleet overzicht.
 • De factuur: voor een premie moet de totale factuur minimaal € 1.000 bedragen. Daarnaast mag de factuur zelf niet ouder zijn dan 2 jaar. Houd er ook zeker rekening mee dat de premie voor zolder – óf dakisolatie geldt, maar niet voor allebei. Welke van de 2 soorten isolatie je kiest, is afhankelijk van hoe je de zolderruimte gebruikt.
 • Isolatiewaarde: het geplaatste isolatiemateriaal moet een Rd-waarde van 4,5 m²K/W hebben voor een premie. Dit mag in verschillende lagen worden gedaan, maar bestaande isolatie of afwerking wordt hierbij niet meegerekend.

 

Bedragen Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie voor zolderisolatie en -renovatie bedraagt maximaal 35 – 50% van de totale factuur. Hoeveel je precies ontvangt, is afhankelijk van het gebouw en binnen welke inkomenscategorie je past. Een kort overzicht met bedragen:

WerkzaamhedenCategorieMaximaal premiebedrag
WoongebouwLaagste inkomenscategorie of SVKmax. 50% van factuur
/ € 5.750
-Middelste inkomenscategoriemax. 35% van factuur
/ € 4.025
-Beschermde afnemer uit middelste inkomenscategoriemax. 50% van factuur
/ € 5.750
-Hoogste inkomenscategorie of investeerdermax. 40% van factuur
/ € 8 per m²
-Beschermde afnemer uit hoogste inkomenscategoriemax. 35% van factuur
/ € 4.025
Appartementsgebouwen
en niet-woongebouwen
Zolderisolatie of -renovatiemax. 40% van factuur
/ € 8 per m²
Zolderisolatie + asbestverwijderingmax. 50% van factuur
/ € 16 per m²

LET OP: is het procentuele premiebedrag lager dan die een eigenaar uit de hoogste inkomenscategorie zou krijgen voor dezelfde werkzaamheden aan de zolder? Dan heb je automatisch recht op dit hogere premiebedrag. Daarnaast geldt een verhoogde premie van € 2 per m² aan zolderisolatie als je uitsluitend nachttarief hebt. Hierbij geldt wel nog steeds een maximum premie van 50% van de totale factuur.

BELANGRIJK: de tijdelijk verhoogde premiebedragen voor de middelste (35%) en laagste (50%) inkomenscategorie zijn geldig tot en met december 2024. Daarnaast kan je sinds 1 februari 2024 als eigenaar-bewoners én verhuurder uit de laagste en middelste inkomenscategorie een aanvullende premie aanvragen voor investeringen in de gemeenschappelijke delen of bepaalde collectieve installaties van een appartementsgebouw.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Sinds 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakman voorziet je van de nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende isolatiespecialisten via de offertepagina.

 

Laat ik beter mijn dak of zoldervloer isoleren?

Je zolder isoleren kan op 2 manieren: via zoldervloerisolatie of dakisolatie. Gebruik je de zolder enkel als opslagplaats? Dan laat je beter je zoldervloer isoleren. Dat is goedkoper én je bespaart extra op je energiefactuur (warmte van de woonruimte ontsnapt niet naar de zolder). Gebruik je de zolder als leefruimte? Dan kan je niet anders dan je dak isoleren. Ook een combinatie van dak- en zoldervloerisolatie is mogelijk, bv. als je de zolder als leefruimte gebruikt én je een optimale geluidsisolatie wil tussen de zolder en de ruimtes eronder.

BELANGRIJK: een erkende isolatiespecialist geeft je graag meer info over de verschillende mogelijkheden. Zo kan je een doordachte keuze maken op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis offertes op maat bij vakmannen actief in je buurt.

 


2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Combineer je het isoleren van je zolder (via zoldervloer- of dakisolatie) met minstens 2 andere energiebesparende maatregelen? Dan kom je ook in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Het gaat om een extra bonus voor mensen die binnen een periode van 5 jaar voor minstens 3 werken de Mijn VerbouwPremie aanvragen. De volgende werken aan je woning komen in aanmerking:

 • Dak- of zoldervloerisolatie
 • Buitenmuurisolatie (via de spouw, langs buiten of langs binnen)
 • Vloer- of kelderisolatie
 • Hoogrendementsbeglazing
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatiesysteem

 

Hoeveel bedraagt de Totaalrenovatiebonus?

Het principe is simpel: hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de 5 jaar, hoe groter de bonus die je krijgt. We zetten de bedragen kort op een rij:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5 € 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

LET OP: je komt enkel in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus als alle werken uitgevoerd en gefactureerd zijn door een aannemer. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Wat zijn de voorwaarden voor de Totaalrenovatiebonus?

Naast het samenwerken met een erkende aannemer moet je ook voldoen aan de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Totaalrenovatiebonus:

 • Gebouw: je krijgt de Totaalrenovatiebonus enkel voor werken in woningen of appartementen in het Vlaamse gewest die vóór 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet.
 • Datum van de werken: de eindfactuur van de 1e investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. De investeringen moeten ook uitgevoerd worden binnen de 5 jaar, te rekenen vanaf de eindfactuur datum van de 1e investering.

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Goed nieuws, de toekenning van deze bonus verloopt volledig automatisch. Heb je correct de Mijn VerbouwPremie voor minstens 3 energiebesparende maatregelen aangevraagd? Dan moet je niks doen en neemt de netbeheerder zelf contact met je op.

LET OP: voor het aanvragen van premies bij Fluvius moet je eerst de werken laten uitvoeren en de facturen betalen. Een vakman bezorgt je alle nodige documenten voor je aanvraag en kan je er ook bij helpen. Ontvang vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.  • Kan ik de Totaalrenovatiebonus combineren met andere premies?
   Ja, naast de Totaalrenovatiebonus kan je ook nog aanspraak maken op Mijn VerbouwPremie. Uiteraard enkel op voorwaarde dat je samenwerkt met een erkende isolatiespecialist. Die maakt ook alle documenten op die je nodig hebt en kan je helpen bij de aanvraag van deze premies.


  • Zijn er andere premiebedragen voor beschermde afnemers?
   Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Voor hen ligt de Totaalrenovatiebonus 50% hoger.

 

zolder isoleren premie

 


3. EPC labelpremie (€ 2.500 tot 5.000)

Laat je energiebesparende werken uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Om aanspraak te maken op de EPC labelpremie moet je een hoger energielabel op je EPC-attest halen na de renovatie dan ervoor.

 

LET OP: vanaf 1 april wijzigt de EPC-labelpremie…

… en wordt het onderdeel van de Mijn VerbouwPremie. Vanaf dan is het bedrag van de premie ook inkomensgerelateerd. In 2025 zal de vernieuwde EPC-labelpremie dan ook rekening houden met de aanwezigheid van een ventilatiesysteem. Voor die huishoudens zal de premie ook hoger zijn.

Meer weten? Hou dan zeker deze pagina in de gaten voor meer up-to-date info!

 

 

Hoeveel bedraagt de EPC labelpremie?

Het bedrag van deze premie hangt af van het type woning en het EPC-label dat je haalt na je renovatie.

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

BELANGRIJK: je kan de EPC labelpremie alleen aanvragen nadat de werken uitgevoerd en gefactureerd zijn. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je zolderisolatie, muurisolatie, condensatieketel, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Dat gaat sneller en je kan je aanvraag ook goed opvolgen. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, procedure, … Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt.  • Kan ik de EPC labelpremie combineren met andere premies?
   Ja, je kan de EPC labelpremie combineren met de Mijn Verbouwpremie. Let op: de premie is wel niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Ondertekende je in 2020 een offerte voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en kreeg je de eindfactuur in 2021? Dan kan je kiezen tussen de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.


  • Zijn er andere premiebedragen voor beschermde afnemers?
   Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Voor hen liggen de premiebedragen 20% hoger.

4. Verlaagd btw-tarief voor zoldervloerisolatie (6% i.p.v. 21%)

Is je woning ouder dan 10 jaar en gebruik je ze hoofdzakelijk of uitsluitend als privéwoning? Dan kom je voor het isoleren van je zolder in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de arbeidskosten van de isolatiespecialist als de gebruikte isolatiematerialen.

 

Hoe kan ik genieten van het verlaagde btw-tarief?

Je moet de werken laten uitvoeren en factureren door een erkende isolatiespecialist. Dat is hoe dan ook de beste keuze. Naast advies op maat over de werken zelf geeft zo’n vakman je graag ook uitleg over alle mogelijke premies voor de isolatie van je zolder. Hij zorgt ook voor een correcte uitvoering van de isolatiewerken met enkel hoogwaardige materialen. Zo bespaar je maximaal op je energiefactuur en geniet je van een optimaal wooncomfort. Vergelijk gratis offertes op maat van isolatiespecialisten actief in je buurt.

 

Wat is het interessantst: zolder zelf isoleren of laten isoleren?

Door de verschillende premies voor de isolatie van je zolder én het verlaagde btw-tarief loont het duidelijk meer om je zolder te laten isoleren door een vakman. Zo’n isolatiespecialist werkt bovendien snel, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven. Enkel als het om een kleine oppervlakte gaat kan het voordeliger zijn om de werken zelf te doen.

TIP: door samen te werken met een vakman ben je ook zeker dat je woning voldoet aan de Vlaamse dakisolatienorm. Die is verplicht voor alle woningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Een isolatiespecialist geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt.

 


 

FAQ premie zolderisolatie 2024

Heb je nog vragen over de mogelijke premies voor het isoleren van je zolder? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende isolatiespecialist actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Is het isoleren van mijn zolder ook een goed idee zonder premies?

  Absoluut. Warmte stijgt, waardoor een niet-geïsoleerde zolder voor enorm veel warmteverlies zorgt. En dat zorgt dan weer voor hoge energiekosten. Kortom, je zolder isoleren staat garant voor een veel lagere energiefactuur. Zo verdien je je investering moeiteloos terug, ook zonder premie voor de isolatie van je zolder. Bovendien stijgt ook je wooncomfort, samen met de waarde van je woning.

  Gratis voorstellen van vakmannen vergelijken? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan bij isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offertepagina. • Hoe ben ik zeker dat ik geniet van de zolderisolatie premies?

  Dat is heel eenvoudig: het volstaat om samen te werken met een erkende isolatiespecialist. Die zorgt ervoor dat je geplaatste zolderisolatie voldoet aan alle voorwaarden. Bovendien bezorgt zo’n vakman je ook alle nodige documenten voor een vlotte, correcte aanvraag. Zo kan je op je beide oren slapen en ben je zeker dat je de kosten van je project drukt met de zolderisolatie premie(s).

  TIP: je kan gratis en vrijblijvend meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor zolderisolatie ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen