Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolder afwerken met gyproc

Je zolder hoeft niet noodzakelijk een kille, tochtige opslagruimte te zijn. Wil je een extra slaap- of badkamer in je woning, een hobby- of studeerruimte of een comfortabele studio? Dan is je zolder isoleren en afwerken met gyproc de ideale oplossing. In dit artikel ontdek je de mogelijkheden, voordelen, prijzen, … om met gipsplaten je zolder af te werken!

Ga snel naar:
Hoe zolder afwerken met gyproc?
Zolder afwerken met gyproc: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Voordelen van ervaren gyprocwerker
Ontvang gratis meerdere offertes

 

 

Waarom mijn zolder afwerken met gipsplaten?

Voor het afwerken van een zolderruimte kan je met meerdere materialen aan de slag. Zo zijn MDF-platen een populair product en je kan ook kiezen uit een brede waaier aan houten of kunststof planchetten. Toch is en blijft gyproc voor veel mensen het materiaal bij uitstek om een zolder op te knappen tot woonruimte. Zulke gipsplaten hebben dan ook grote troeven:

 • Vlot te hanteren en te plaatsen: een vakspecialist kan gyprocplaten snel en makkelijk op maat zagen. Zo kan hij efficiënt schuine wanden, knieschotten, … afwerken in je zolderruimte. Dankzij die vlotte plaatsing spaar je ook extra arbeidskosten uit.
 • Verschillende soorten gipsplaten: voor elk type ruimte bestaat er een geschikte gipsplaat. Bij een badkamer kies je bv. best voor vochtwerende, groene gyproc. Met akoestische gyproc zorg je dan weer voor de meest optimale geluidsisolatie. Ideaal voor die extra slaapkamer in je woning.
 • Isoleren en afwerken tegelijk: op zolder heb je logischerwijs veel warmteverlies. Je zolder renoveren tot woonruimte staat dan ook synoniem met grondig isoleren. Een afwerking met gipsplaten leent zich uitstekend tot het verwerken van een naadloze isolatielaag met glas- of rotswol. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap.
 • Nutsvoorzieningen wegwerken: een zolderrenovatie betekent ook de nodige nutsvoorzieningen plaatsen. Achter en tussen de gyprocplaten kan je gelukkig eenvoudig leidingen, stroomkabels, ventilatiekanalen, … onzichtbaar wegwerken.
 • Perfect af te stemmen op jouw smaak: hou je het graag minimalistisch en neutraal? Of liever opvallend met felle kleuren of een decoratieve print? Jij werkt je gyproc wanden en plafonds op zolder af zoals jij het wil. Verven, behangen, pleisteren, …: het kan allemaal.

Op zoek naar een geschikte gyprocwerker? Via Solvari vind je snel en eenvoudig de juiste vakspecialist voor jouw zolderrenovatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

zolder afwerken met gyproc

 

Hoe zolder afwerken met gyproc?

Gipsplaten zijn een enorm veelzijdig product. Wil je 1 grote studio, man cave of hobbyruimte op zolder creëren? Of eerder meerdere ruimtes met het oog op een volwaardig appartement op je bovenste verdieping? Met gipsplaten kan je dat allemaal realiseren. Een blik op de mogelijkheden:

 

1. Gyproc tegen je schuine dak aanbrengen

Bij de meeste woningen gaat het op zolder om een hellend dak. De eerste stap is het aanbrengen van isolatie tussen de houten balken van de dakconstructie. Ga op voorhand ook eerst na of er een onderdak aanwezig is. Daarna is het tijd voor het regelwerk: metalstud profielen bij gordingen, plafondhangers bij spanten, … In een laatste fase plaatst een vakspecialist vervolgens gyproc tegen je schuin dak.

 

2. Bestaande zoldermuren afwerken met gyproc

Zit je met oude, lelijke muren op zolder? Of een bakstenen schouw die je wil wegwerken? Ook hier bieden gipsplaten een goede oplossing. Als de gevel onvoldoende geïsoleerd is, zal een vakspecialist ook hier eerst isolatie aanbrengen tussen de metalstud profielen. Daarna gaat hij aan de slag om de wanden af te werken met akoestische gyproc. Zo heb je meteen een optimale geluidsisolatie én een afgewerkte look.

 

3. Zolderruimte opdelen met gyproc scheidingswanden

Naast gyproc tegen je schuin dak of je oude zoldermuren kan je met gipsplaten ook je zolderruimte anders indelen. Met gyproc scheidingswanden creëer je moeiteloos meerdere kamers op je zolder. Ideaal als je bv. een studio of appartement onder je dak wil waar je kind of ouder kunnen intrekken. Voor zo’n scheidingswand werkt een expert doorgaans ook met speciale, akoestische gyproc.

 

TIP: vraag advies aan een ervaren gyprocwerker!

Hoe zit het met de opbouw van je hellend dak? Welk regelwerk kies je het best voor je gyprocplaten? En welke gipsplaten zijn het meest geschikt voor de functie van jouw zolder? Een gyprocwerker bespreekt samen met jou uitgebreid je project om de juiste keuzes te maken. Zo ben je zeker van een fantastisch eindresultaat na je zolderrenovatie!

Gratis meerdere gyprocwerkers vergelijken? Vul dan gewoon het offerteformulier van Solvari in. Daarna nemen meerdere experts contact met je op. Start je aanvraag hier!

 

Zolder afwerken met gyproc: prijs

De kosten om je zolder af te werken met gyproc hangen natuurlijk vooral van je project af. Wil je scheidingswanden plaatsen of niet? Om welke oppervlaktes gaat het? Wil je met een dubbele beplating werken of niet? Dit zijn alvast de richtprijzen voor gyprocwerken op zolder:

Soort gyprocwerken op zolder
Uitvoering
Gemiddelde kostprijs per m²
(incl. plaatsing)
Gyproc plafond
Afgehangen plafond
€55 à €70
Vrijdragend plafond
€55 à €70
Gyproc scheidingswand
Enkele scheidingswand
(55mm profielen, 50mm isolatie)
€40 à €45
Dubbele scheidingswand (2 gyprocplaten)
€55 à €60
Gyproc voorzetwand
Enkele voorzetwand
(55mm profielen, 50mm isolatie)
€25 à €30
Dubbele voorzetwand (2 gyprocplaten)
€30 à €35

Een totaalprijs voor jouw zolderrenovatie? Dit zijn uiteraard slechts richtprijzen per m². Voor een volledig kostenplaatje voor jouw project vraag je het best prijsoffertes aan bij meerdere vakspecialisten actief in je buurt. Vergelijk nu de totaalprijzen van meerdere gyprocwerkers!

 

zolder afwerken gyproc

 

Belangrijke aandachtspunten

Veel keuzevrijheid betekent ook veel knopen doorhakken. Waar moet je goed op letten als je je zolder met gyproc wil afwerken? We zetten enkele belangrijke aandachtspunten op een rij:

 

 • Belang van geluidsisolatie: natuurlijk is thermische isolatie cruciaal voor een constante binnentemperatuur op je gerenoveerde zolder. Om nog maar te zwijgen van de impact op je energiefactuur. Toch is geluidsisolatie bijna minstens even belangrijk. Daarom werkt een expert vaak met minerale wol in plaats van kunststof platen, met speciale geluidsisolerende profielen en met akoestische gyproc.
 • Juiste type gipsplaten: een gyprocwerker gaat altijd zorgvuldig na welke gipsplaat het meest geschikt is voor een project. Voor een extra badkamer zal hij bv. groene gyproc gebruiken omdat zulke platen waterdicht zijn. Voor een slaapkamer zijn extra stevige, geluidsisolerende panelen dan weer sterk aanbevolen. Ook andere factoren spelen mee. Bij een hellend dak zijn gyprocplaten met 4 afgeschuinde zijden bv. handig. Zo verloopt het voegen van de platen veel sneller.
 • Dakraam, spots, … plaatsen: wil je graag meerdere spots plaatsen in je verlaagde gyprocplafond op zolder? Of heb je al een dakraam laten installeren? Dan houdt een gyprocwerker hier rekening mee bij het afwerken van je zolder. Hij let er goed op dat er geen koudebruggen rond je raam zijn, dat er genoeg ruimte is achter de gipsplaten om de warmte van de spots af te voeren, …
 • Juiste regelwerk voor schuin dak: wil je gyproc tegen een schuin dak aanbrengen? Dan is de keuze voor het meest geschikte regelwerk ook belangrijk. Zo is er een systeem met plafondhangers om de profielen te laten doorlopen onder de houten balken. Ideaal voor verticale spanten die dichter bij elkaar liggen. Bij horizontale gordingen volstaan de klassieke metalstud profielen dan weer.
 • Afwerking van de gyprocplaten: 1 van de grote pluspunten van gyproc is dat je zelf bepaalt hoe je zulke platen afwerkt. Bespreek die afwerking zeker op voorhand met je gyprocwerker. Zo houdt die daar rekening mee. Wil je verven of liever behangen? Of denk je eraan om de gipsplaten te bepleisteren of zelfs te betegelen (bv. voor een badkamer)?

 

Voordelen van ervaren gyprocwerker

Heb je veel kluservaring? Dan is een groot voordeel van gipsplaten dat je er ook als doe-het-zelver mee uit de voeten kan. Heb je echter nog niet met gyproc gewerkt? Dan bespaar je jezelf veel tijd en moeite door een beroep te doen op een ervaren vakspecialist. Zo geniet je optimaal van…

 

 • Advies voor jouw zolderrenovatie: met je vakspecialist bespreek je al je mogelijke wensen voor jouw toekomstige zolder. Hoeveel kamers wil je creëren? Wil je de houten balken van je dakconstructie zichtbaar houden of niet? Wat met de verlichting in je verlaagde plafond? Welke afwerking van de gipsplaten heb je voor ogen? Dankzij zijn deskundige advies maak je zeker de juiste keuzes.
 • 1 aanspreekpunt voor je renovatie: met een professionele gyprocwerker heb je altijd een laagdrempelig aanspreekpunt voor je zolderrenovatie. Zo ben je ook zeker dat er duidelijke afspraken zijn rond de timing en de kostprijs van de gyprocwerken.
 • Correcte en snelle uitvoering: zelf gyprocplaten en -profielen kopen, op maat zagen, vastschroeven, voegen en schuren, … Als je weinig kluservaring hebt, kan er veel fout lopen. Wil je op je beide oren slapen? Met een gyprocwerker ben je zeker dat de werken vlot én volgens de regels van de kunst verlopen. Zo heb je achteraf ook geen extra kosten.
 • Kwalitatieve materialen: van de isolatie tot de profielen en de gipsplaten zelf… Een gyprocwerker gebruikt alleen materialen van topkwaliteit. Zo geniet je van een duurzaam gerenoveerde zolder waar je jarenlang van kan genieten.
 • Premies & financiële voordelen: een zolderrenovatie gaat hand in hand met isolatie. En daarvoor kan je de kosten drukken met de Mijn VerbouwPremie. Daarnaast betaal je ook slechts 6% btw op je hele project als je woning minstens 10 jaar oud is. Die voordelen heb je niet als je zelf aan de slag gaat.

Offertes aanvragen bij meerdere gyprocwerkers? Solvari brengt je vrijblijvend in contact met experts in je buurt. Het enige wat je moet doen? Dat is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor zolderrenovatie ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen