Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolderramen

Wil je de zolder graag inrichten als extra woonruimte? Dan zijn kwalitatieve zolderramen die voldoende daglicht binnenlaten een vereiste. Wat zijn de verschillende mogelijkheden? Uit welke afwerkingen kan je kiezen? En hoeveel kost het om een zolderraam te laten plaatsen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten zolderramen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs zolderramen
Aandachtspunten
Plaatsing zolderraam
Vraag gratis offertes aan

 

 

Wanneer zolderraam plaatsen of vervangen?

Wil je de zolder graag inrichten als slaapkamer, thuiskantoor, badkamer, …? Dan is voldoende daglicht essentieel. Daarom laat je best nieuwe dakramen plaatsen voor je de ruimte inricht. Zijn er al zolderramen? Dan onderwerp je ze best aan een kritische blik. De kans is namelijk groot dat ze niet meer voldoen aan de huidige normen op vlak van thermische en akoestische isolatie. Zeker nu elke zolder verplicht geïsoleerd moet zijn, is een zolderraam met een goede isolatiewaarde een must.

Wil je een zolderraam laten plaatsen? Een professionele installateur geeft je gericht advies op maat. Vraag vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

badkamer zolderramen

 

Soorten zolderramen

Ramen zijn een must wanneer je de zolder wil gebruiken als extra woonruimte. Maar welk type zolderaam plaats je nu het best? Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Dakramen

Heb je een hellend dak? Dan kan je kiezen uit verschillende opties:

 • Tuimelramen: een tuimelraam is geschikt voor daken met een helling tussen 15° en 90°. Het bekendste merk van tuimelramen is uiteraard Velux. De voordelen? Ze zijn gemakkelijk te reinigen en ze zijn voorzien van een ventilatieklep, waardoor je de ruimte kan verluchten zonder het raam volledig te openen.
 • Valramen:  je kan een valraam plaatsen in daken met een helling tussen 15° en 55°. Ook dit type raam is voorzien van een ventilatiestrook. Valramen kan je openen naar buiten (maximaal 45°).
 • Balkonvenster: zoals de naam doet vermoeden, kan je met een balkonvenster een soort uitklapbaar minibalkon creëren op zolder. Dit type raam bestaat uit 2 delen: een venster en balustrade. Een balkon geeft je de indruk buiten te staan, terwijl dit eigenlijk niet zo is.

 

2. Dakkapellen

Het grote voordeel van dakkapellen is dat je er extra beloopbare vierkante meters mee creëert onder je hellend dak. Op kleine zolders is een dakkapel vaak de ideale oplossing: je verkrijgt meer lichtinval én je wint er ruimte mee.

 

3. Platdakramen

Heb je een plat dak? Dan lijkt het misschien minder evident om een raam te plaatsen, aangezien bovenstaande zolderramen geen optie zijn. Een platdakraam biedt dan een oplossing. Een variant hierop zijn dakkoepels. Vaak kan je platdakramen elektrisch openen met een afstandsbediening of schakelaar, wat handig is bij hoge plafonds of moeilijk bereikbare ramen.

Welk type zolderraam is geschikt voor jouw project? Een ervaren installateur helpt je die vraag te beantwoorden. Contacteer vrijblijvend 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt en ontvang voorstellen op maat van jouw project. Start jouw aanvraag hier.

 

Mogelijke uitvoeringen van zolderramen

Naast het type raam zijn er nog een aantal andere knopen die je moet doorhakken wanneer je een zolderraam laat installeren. Een overzicht:

 

1. Materialen voor zolderramen

Voor je zolderraam kan je kiezen uit dezelfde materialen als voor je overige buitenschrijnwerk:

 • Hout: houten zolderramen hebben de beste isolatiewaarde, zeker in combinatie met isolerend glas. Ze geven ook een warme, authentieke uitstraling aan de ruimte. Houten dakramen worden overigens altijd afgewerkt met aluminium profielen, waardoor je raam altijd vochtbestendig is.
 • Kunststof: zolderramen uit kunststof hebben een lange levensduur en beschikken over de beste prijs-kwaliteitverhouding in vergelijking met andere materialen. Ze zijn bovendien goed geschikt voor vochtige ruimtes. Wil je je zolder gebruiken als badkamer? Dan zit je altijd goed met een zolderraam uit PVC.
 • Aluminium: dit materiaal is sterk, licht en duurzaam en is net als kunststof beschikbaar in zo goed als alle kleuren. Ook aluminium zolderramen zijn prima geschikt voor vochtige ruimtes.
 • Staal: staal is weer in opmars als materiaal voor ramen, zowel bij renovaties als nieuwbouw. Niet verwonderlijk, want het geeft elk gebouw een karakteristieke uitstraling. Staal is bovendien sterk, onderhoudsarm en heeft een lange levensduur.

 

2. Beglazing

Minstens even belangrijk als het materiaal voor je zolderramen is de beglazing. Een goede isolatie is hierbij bepalend. Voor de beste isolatiewaarden kies je voor hoogrendementsglas (HR, HR+ of HR++) of driedubbel glas. Wil je graag je comfortniveau verhogen? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor geluidswerende of zonwerende beglazing.

 

3. Opties

Voor extra wooncomfort kan je ervoor kiezen om je dakvenster uit te rusten met extra opties:

 • Zonwering: om te vermijden dat de ruimte te snel opwarmt op warme dagen, kan je samen met je zolderraam meteen ook zonwering laten plaatsen langs binnen of langs buiten.
 • Elektrische bediening: vaak is het handig om je dakraam vanop afstand te kunnen openen, bijvoorbeeld wanneer het raam moeilijk bereikbaar is. Dit kan met een schakelaar of afstandsbediening.
 • Muggenhor: je wil de zolder elke dag even verluchten, maar muggen en vliegen hou je toch liever buiten. Het is daarom een goed idee om samen met je zolderraam een muggenhor op maat te laten plaatsen.

Wil je weten welke opties mogelijk zijn voor jouw zolderraam? Een vakman geeft je graag advies over alle mogelijkheden. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 professionele installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

zolderraam slaapkamer

 

Prijs zolderramen

De prijs van je zolderraam hangt af van heel wat factoren. Belangrijke kostenbepalers zijn het type raam, het materiaal, de afmetingen, de beglazing, het merk en eventuele opties als elektrische bediening, zonwering, een ventilatiesysteem… Doorgaans mag je rekenen op de volgende richtprijzen (excl. btw en plaatsing):

 • Tuimelraam: vanaf € 400 voor een tuimelraam met standaardafmetingen
 • Platdakraam: vanaf € 800 voor een vast raam en vanaf € 1.500 voor een raam met elektrische bediening
 • Dakkapel: € 3.500 à 4.000 voor een kleine dakkapel van 2 meter breed

 

Vergelijken loont: vraag offertes aan bij meerdere installateurs

Een professionele installateur geeft jou een exacte prijs voor jouw project. Die prijs kan echter verschillen van installateur tot installateur. Daarom doe je er goed aan om voorstellen aan te vragen bij meerdere vakmannen. Zo kan je niet alleen gericht prijzen vergelijken, maar ook advies, uitvoeringstermijnen, … Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Belangrijke aandachtspunten

Het juiste zolderraam kies je niet lukraak. Er zijn een aantal aandachtspunten waarmee je best rekening houdt wanneer je een zolderraam uitkiest:

 • Type dak: niet elk dakraam is geschikt voor elk type dak. Zo is een lichtkoepel enkel geschikt voor platte daken en kan je een balkonvenster enkel plaatsen in een hellend dak.
 • Locatie van het raam: voor je een zolderraam installeert, moet je natuurlijk eerst de locatie bepalen. Daarom is het goed om op voorhand al een idee te hebben van de inrichting van de zolder, zodat het raam niet in de weg zit en je kan genieten van de ideale lichtinval.
 • Hoogte van het raam: dient het zolderraam enkel voor meer lichtinval of wil je ook graag kunnen genieten van het uitzicht? De juiste hoogte is hierbij van groot belang.
 • Opties: extra opties kies je best meteen wanneer je je zolderraam laat installeren. Het is achteraf namelijk vaak moeilijker om nog opties toe te voegen of te veranderen, zoals elektrische bediening, een ventilatiesysteem of de perfecte zonwering.
 • Budget: het budget dat je wil of kan spenderen is uiteraard een doorslaggevende factor in de keuze van je zolderramen. Zo is een dakkapel allicht niet voor iedereen financieel haalbaar. In dat geval is een balkonvenster misschien een betaalbaar alternatief. Bepreek de mogelijkheden binnen jouw budget zeker met een ervaren installateur actief in je buurt.

 

Hoe zolderraam plaatsen?

Hoe gaat een vakman precies te werk wanneer hij je nieuwe zolderraam plaatst? Onderstaand stappenplan geeft je een idee van de werken:

 1. Locatie en afmetingen zolderraam bepalen

  Allereerst bepaalt de vakman de precieze locatie en afmetingen van je dakraam. Het spreekt voor zich dat je bij een groot en hoog dak meer keuzevrijheid hebt dan bij een laag dak, waar een klein zolderraam aangewezen is. Let op: de onderkant van het dakraam wordt idealiter op een hoogte van 110 à 140 cm van de grond geplaatst. Is je woning lager dan 25 meter? Dan is een minimale hoogte van 85 cm vereist.

 2. Raamopening maken

  Daarna zaagt de installateur de juiste afmetingen uit het dak. Hij zaagt de balken die je zolderraam dragen op maat, verwijdert de dakpannen en maakt vervolgens de volledige opening die nodig is om het raam te plaatsen.

 3. Zolderraam plaatsen

  Dan is het tijd om het zolderraam zelf te plaatsen. Ook de gootstukken worden tijdens deze fase geplaatst, zodat je raam goed is afgesloten en er geen water naar binnen kan.

 4. Zolderraam afwerken

  Na het plaatsen van het zolderraam zal de vakman alle holle ruimtes isoleren. Daarna legt hij de dakpannen terug. Ook eventuele opties zoals zonwering of elektrische bediening worden nu geplaatst of aangesloten.

TIP: via het onderstaande offerteformulier kom je in contact met de meest geschikte vakmannen voor jouw project. Start hier gratis en vrijblijvend jouw aanvraag:

 

Offertes voor zolderrenovatie ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen