Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolder afwerken

Je zolder afwerken kan op verschillende manieren. Hoe je dat doet en waarmee je rekening moet houden is vooral afhankelijk van het doel van de zolderruimte. Bij het afwerken van een zolder die je wil gebruiken als bewoonbare ruimte komt namelijk veel meer kijken dan wanneer je de zolder louter als stockageruimte gebruikt. Een overzicht van de mogelijkheden en belangrijkste aandachtspunten:

Snel naar:

OPTIE 1: zolder afwerken als stockageruimte
OPTIE 2: zolder afwerken als bewoonbare ruimte
Lees ook: prijs zolder afwerken – inspiratie

 

 

OPTIE 1: zolder afwerken als stockageruimte

Wil je de zolderkamer afwerken als stockageruimte, dan is er maar 1 ding echt belangrijk: isolatie.

De zoldervloer isoleren is in dat geval het meest aangeraden. Waarom? De zolderruimte wordt dan niet mee verwarmd met de rest van het huis, waardoor je heel wat energie kan besparen. Hoe en met welk materiaal je de zoldervloer best isoleert hangt af van het soort vloer (vlakke vloer of houten roostering) en of je de vloer achteraf nog wil kunnen belopen of niet.

Een professionele isolatiespecialist kan je hierover gepast informeren en adviseren over welke isolatiemethode het meest geschikt is voor jouw situatie. Hij zal de werken ook correct uitvoeren en ervoor zorgen dat de vloerisolatie aan de vereiste normen voldoet zodat jij aanspraak kan maken op een premie. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat.

 

MUST DO: afwerking met materialen bestand tegen temperatuurschommelingen!

Omdat enkel de zoldervloer geïsoleerd is kan het in de zomer heel warm en in de winter heel koud worden op zolder. Het is daarom belangrijk om de zolderafwerking te doen met materialen die tegen temperatuurschommelingen kunnen. Het dak afwerken met gewone gyprocplaten is bijvoorbeeld niet aangeraden. Een gespecialiseerde schrijnwerker kan je informeren over de mogelijkheden.

 

TIP: laat bijkomend ook het zolderdak isoleren
bijkomend kan je ook het dak laten isoleren om zo de meeste kou of warmte tegen te houden. Lees er meer over verderop in het artikel.

 

 

OPTIE 2: zolder afwerken als bewoonbare ruimte

Wil je de zolderkamer afwerken als permanent of occasioneel bewoonbare ruimte, dan gebeurt dat best met de nodige aandacht. Enkele belangrijke zaken:

 

1. Isolatie

Bij het afwerken van de zolder als bewoonbare ruimte, is het aangeraden om het zolderdak te isoleren. Waarom? Warmte stijgt op in huis, waardoor er heel wat warmte via het dak verloren gaat. Door het zolderdak te isoleren, blijft de warmte langer binnen waardoor je geniet van een hoger warmtecomfort en een besparing op de stookkosten.

Het isoleren van een zolderdak kan op verschillende manieren gebeuren:

  • Dak isoleren langs buiten: hierbij moet de bestaande dakbedekking verwijderd worden en na het isoleren moet een nieuwe dakbedekking voorzien worden. Gezien de complexiteit van de werken wordt meestal gekozen voor de andere methode:
  • Dak isoleren langs binnen: hierbij wordt isolatiemateriaal (isolatieplaten, isolatiewol, gespoten isolatie) tussen de dakspanten aangebracht. Voorwaarde is wel dat er een onderdak aanwezig is. BELANGRIJK: de isolatie moet luchtdicht afgewerkt worden met een dampscherm. Een correcte plaatsing hiervan is belangrijk om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht van binnenuit.

Een isolatiespecialist kan samen met jou de meest geschikte isolatiemethode bepalen én voert de werken correct uit. Zo ben je zeker van een kwalitatief resultaat waarbij je optimaal kan besparen op de energiekosten. Een professionele plaatser zorgt er ook voor dat de dakisolatie aan de vereiste normen voldoet en dat je aanspraak kan maken op een premie. Het premiebedrag is bovendien dubbel zo hoog als je de werken laat uitvoeren. Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen via de offertepagina.

 

TIP: laat bijkomend ook de zoldervloer en wanden isoleren
Wil je optimaal isoleren, dan kan je bijkomend ook de zoldervloer en -wanden laten isoleren. Dat zorgt niet alleen voor extra thermische isolatie, maar werkt ook geluidsisolerend. Lees meer over de mogelijkheden van zolderisolatie.

 

2. Zoldervloer afwerken

De vloer van de zolder afwerken met OSB-platen is de makkelijkste en meest toegepaste manier. Deze worden op maat gezaagd en met schroeven (op de vloerisolatie) bevestigd.

OSB-platen kan je laten afwerken met verschillende vloerbedekkingen zoals laminaat, parket, vinyl, … Tegels zijn minder geschikt omdat ze zwaarder zijn. Wil je een badkamer op zolder, kies dan voor een waterbestendige vloerafwerking zoals waterdicht vinyl of laminaat.

 

TIP: laat de draagkracht controleren
Wil je echt zware dingen (bvb. een bad) op zolder plaatsen? Laat dan eerst analyseren of dit wel mogelijk is en of de zoldervloer voldoende draagkracht heeft. Er zijn altijd oplossingen om het gewicht te beperken. In geval van een badkamer kan je bijvoorbeeld een douche laten plaatsen i.p.v. een bad.

 

3. Muren en plafond zolder afwerken

De muren en het plafond van de zolderkamer afwerken kan met verschillende materialen. Enkele populaire keuzes:

  • Gyproc: gyproc platen zijn verkrijgbaar met verschillende eigenschappen: vochtwerend, brandwerend, schokbestendig, … Behalve voor het afwerken van het plafond en de wanden, is gyproc ook het ideale materiaal om scheidingswanden mee te creëren. Bijvoorbeeld als je een grote zolder wil opsplitsen in verschillende ruimtes. Na de plaatsing blijven de naden van de gipsplaten zichtbaar. Deze werk je weg door ze te plamuren of er speciale voegband over te kleven. Achteraf is verven, stucen, behangen, betegelen, … mogelijk.
  • MDF-platen: ook MDF-platen zijn verkrijgbaar met verschillende eigenschappen. Zo kan je bvb. kiezen voor vochtwerend of brandwerend MDF. De platen worden via schroeven bevestigd. Na de plaatsing is een bewerking mogelijk met een primer en lak of verf.
  • Planchetten (vb. in hout): wil je liever geen grote platen gebruiken? Dan is een zolderafwering met planchetten een leuk alternatief.

Om een optimaal resultaat te bekomen en problemen achteraf te voorkomen, is het belangrijk dat deze afwerkingsmaterialen correct en op een goede basis geplaatst worden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de dakisolatie eerst af te werken met en dampscherm alvorens de plafondafwerking te plaatsen.

Je laat de werken daarom best over aan een gespecialiseerde schrijnwerker. Deze weet precies met welke factoren hij rekening moet houden om jou te verzekeren van een optimaal resultaat. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen via de offertepagina.

 

TIP: denk op voorhand na over de technische voorzieningen  
Achter de muur- en plafondafwerking kan je perfect isolatie, ventilatiekanalen, elektriciteitsbuizen, waterleidingen, … wegwerken. Deze moeten dan natuurlijk wel eerst voorzien worden:

 

4. Technieken

Zoals elke ruimte is het ook belangrijk om de zolder goed te ventileren. Zet dakramen geregeld open of kies voor een ventilatierooster. Je kan ook kiezen voor een deels of volledig mechanisch ventilatiesysteem waarmee je ook de rest van je woning kan ventileren. Laat je gepast adviseren om zeker te zijn van de juiste keuze voor jouw situatie. Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen.

Verder moet je ook rekening houden met afvoeren, waterleidingen (vb. als je een badkamer op zolder plaatst), elektriciteit (stopcontacten, lichtpunten, …), … : wat moet voorzien worden, waar moeten de voorzieningen komen, …?

 

CONCLUSIE: kies een vakman op maat van jouw project

Zeker als je jouw zolder wil afwerken als bewoonbare ruimte komt er heel wat bij kijken. Een goede planning is dan ook onmisbaar om alle werken in de juiste volgorde en aansluitend op elkaar te laten verlopen. Omdat alles samenhangt werk je best samen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in algemene renovatiewerken.

Wil je bijvoorbeeld enkel gyproc zolderwanden of een OSB-vloer plaatsen, dan kan je de werken ook gewoon laten uitvoeren door een schrijnwerker. Wil je enkel het zolderdak laten isoleren, dan kan je een isolatiespecialist inschakelen. Enzovoort.

Via onze offerteservice kom je in contact met de meest geschikte vakmannen voor jouw project. Vul het formulier in en beschrijf de uit te voeren werken en wij matchen je aanvraag met de meest geschikte vakmannen. Start je aanvraag hier.

 

 

Prijs zolder afwerken

Hoeveel je betaalt om je zolderkamer te laten afwerken is vooral afhankelijk van de werken die je laat uitvoeren. Een overzicht van enkele mogelijkheden en bijhorende richtprijzen:

Type klusGemiddelde prijs
(incl. btw en plaatsing)
Zolder isolerenZoldervloer isoleren€ 20 à 40 per m²
Zolderdak isoleren langs buiten€ 40 à 60 per m²
Zolderdak isoleren langs binnen€ 20 à 50 per m²
Zoldervloer afwerkenOSB-platen€ 20 à 35 per m²
Vloerafwerking€ 30 à 200 per m²
Zolder plafond en muren afwerkenGyprocwerken, MDF, planchetten€ 30 à 80 per m²
Schilder- en behangwerken€ 10 à 25 per m²
VentilatieDeels of volledig mechanisch
ventilatiesysteem (debiet: 350m³/H)
€ 2.800 à 7.000
Leidingwerk€ 360 à 880

 

LET OP: de kosten variëren sterk naargelang het project

Hou er rekening mee dat het hier slechts om richtprijzen gaat. De exacte prijs voor je zolderafwerking is sterk afhankelijk van het gekozen materiaal, de afwerking, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat een vloerafwerking in parket duurder is dan vinyl.

Wil je zeker zijn van een correcte prijs en de beste keuze voor jouw project? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 gespecialiseerde vakmannen of renovatiebedrijven. Zo kan je makkelijk prijzen, voorgestelde materialen, plaatsingsmethodes, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project.

 

 

Inspiratie zolderafwerkingen

Benieuwd naar hoe je een zolder kan afwerken als bewoonbare ruimte? Hieronder lijsten we enkele leuke inspiratievoorbeelden op:

 

INSPIRATIE: zolder afwerken als badkamer

zolder afwerken

De zolderwanden op bovenstaande foto werden afgewerkt met gyprocplaten en nadien overschilderd. Voor de douche, de wand achter het bad en de zoldervloer werd gekozen voor een afwerking in tegels. We haalden het al eerder aan: tegels zorgen, zeker in combinatie met een douche en bad voor heel wat gewicht. Om er zeker van te zijn dat de zolderconstructie hier sterk genoeg voor is, laat je de draagkracht van de zoldervloer best eerst controleren door een specialist.

 

INSPIRATIE: zolder afwerken als slaapkamer

afwerken zolder

Krijg je vaak gasten over de vloer, komt er een extra gezinslid bij of wil je gewoon een rustige slaapplek, weg van alle andere ruimtes in huis? Dan is de zolder dé perfecte plaats om een extra slaapkamer te voorzien. Zoals je op bovenstaande foto kan zien, werden er 2 dakramen voorzien. Ideaal om op zolder extra en natuurlijk licht te creëren. In tegenstelling tot bij vorig voorbeeld werd voor de vloerafwerking gekozen voor een materiaal met een licht gewicht, namelijk laminaat.

 

INSPIRATIE: zolder afwerken als bureau

zolder afwerken gypoc

De zolder op bovenstaande foto werd afgewerkt als bureau. Een dakraam is in dat geval zeker aan te raden. Je creëert zo natuurlijk licht waardoor werken of studeren veel aangenamer wordt. De muren werden afgewerkt met gyproc. Voor de vloer werd gekozen voor materiaal met een licht gewicht, namelijk laminaat. Bovenstaande foto illustreert bovendien hoe je een zolder eenvoudig kan opsplitsen in verschillende ruimtes d.m.v. een scheidingswand.

Welke functie je de zolder geeft, is vooral afhankelijk van je eigen wensen en de beschikbare ruimte. Ontdek meer mogelijkheden in dit artikel.

 

Offertes voor zolderrenovatie ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen