Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Badkamer op zolder: 12 inspirerende ideeën

Door een badkamer op zolder te maken, creëer je een extra badkamer zonder in te boeten aan ruimte. Perfect wanneer je andere kamers in jouw huis ten volle wil benutten en opentrekken of om gewoon een tweede badkamer in huis te hebben. We zetten hieronder enkele originele inspiratievoorbeelden op een rij. 

 

1. Tegels voor badkamer onder schuin dak

badkamer onder schuin dak

In deze moderne badkamer werd de douchecabine met grote tegels bezet, waardoor ze beantwoordt aan de hedendaagse badkamertrend. Tegels zijn in badkamers een geliefd materiaal aangezien ze waterafstotend zijn. Door dezelfde tegels ook te gebruiken voor het bekleden van de vloer en de wand achter het bad ontstaat er een leuke samenhang in de badkamer. Om het geheel toch niet al te zwaar te maken, werd gebruik gemaakt van effen wit op de muren en het (schuin) plafond. Het hout van het badkamermeubel en de badkamerkasten zorgen daarbij voor een warme touch. 

Om een aangename badkamer te creëren is voldoende lichtinval belangrijk. Daar zorgen de dakramen op bovenstaande foto voor. De vloertegels kaatsen het licht bovendien terug, waardoor de badkamer in een lichte sfeer baadt.

 

 

2. Rustieke badkamer met hout

Zolder badkamer

Hout in huis scoort altijd, zelfs in de badkamer. Hout haalt de natuur naar binnen en schept een rustige, serene atmosfeer. De open ruimte in het badkamermeubel, maakt het geheel minder zwaar en creëert hierdoor een zekere ademruimte. 

De badkuip bevindt zich onder het schuine dak. Een handige manier om deze ‘verloren’ ruimte optimaal te benutten. De betegeling op de vloer, werd doorgetrokken achter het bad en de spiegel in een asymmetrisch concept. Hierdoor lijkt de ruimte in de badkamer dynamischer. 

 

 

3. Tweede badkamer op zolder

extra badkamer op zolder

De zolder kun je ook gebruiken om een extra badkamer in huis te voorzien. Indien je elders in huis al een volwaardige badkamer hebt, hoeft deze tweede badkamer ook niet noodzakelijk voorzien te zijn van een douche of bad. Een eenvoudige, stijlvolle waskom kan soms voldoende zijn. 

Zelfs in een compact formaat kan een extra badkamer op zolder nog steeds beantwoorden aan al het hedendaagse comfort. Zo kan de ruimte met behulp van een schuifdeur omgetoverd worden tot een privaat gedeelte. De witgeschilderde balken van het dak vergroten de ruimte en maakt deze luchtiger. Door inbouwkasten in het geheel te verwerken, wordt de op het eerste gezicht verloren plaats onder het schuine dak, optimaal benut als opbergruimte.

 

 

4. Contrasteer met kleur

badkamer zolder

Alles aan deze badkamer schreeuwt speelsheid en durf. Als scheiding tussen het bad- en douchegedeelte werd gekozen voor een wand uit kleurrijk mozaïek. In combinatie met de marmeren vloertegels, zorgt het voor een gedurfd, maar uniek contrast. De knalroze canapé versterkt dit gevoel alleen maar.

Als alternatief voor een zolder dakraam werd een lichtkoepel aangebracht. Deze verstrooit het licht in een stijlvolle colon. De ingebouwde spots begeleiden deze lichtinval en zorgen ervoor dat de focus in de ruimte ligt op de centrale eyecatcher: het losstaand bad met bijhorende dromerige mozaïekwand.

 

 

5. Contrasteer met lijnen

badkamer op zolder

Contrast roep je niet per sé op door met felle kleurcombinaties te werken. Daar zorgt het subtiele verschil tussen de tegels op het bad (rechte voegen) en de vloertegels (schuine voegen) in dit voorbeeld voor. Die doorbreken op een speelse manier alsnog de neutrale inrichting en het vele beige in deze badkamer.

 

 

6. Kleine badkamer op zolder

Kleine badkamer op zolder

Voor een kleine badkamer op zolder geldt 1 belangrijke tip: gebruik hoofdzakelijk lichte kleuren om de ruimte optisch groter te maken. Zoals op bovenstaand voorbeeld kan je natuurlijk wel voor een extra eyecatcher zorgen dankzij leuk behangpapier. Als behangpapier in vochtige ruimtes kies je best voor vinylbehang. Dat kan dan met speciale vochtbestendige lijm op de muur aangebracht worden. 

De vloer is een tegel met houtlook. Zo combineer je de warme uitstraling van hout met het gebruiksgemak van een tegel. Door het bad onder het schuin dak te plaatsen, wordt de plaats in deze kleine ruimte bovendien optimaal benut. Dezelfde slimme oplossing keert terug in de handige spiegelkast, het badkamermeubel met twee lades en het muurtje achter het toilet. Ze voorzien van extra opbergruimte waardoor een bijkomende kolomkast overbodig is geworden.

 

 

8. Baden in een tijdscapsule

badkamer op zolder

Deze futuristische look wijkt helemaal af van de hedendaagste trend en is daarom zo verrassend. Door afgeronde badkamermeubels te plaatsen, krijg je het gevoel dat je je in een tijdscapsule bevindt. De ingebouwde spots, de beige kleur van de tegels en de houten accenten op de muur, verraden een vintage toets in het interieur en maken het geheel alsnog aards.

De locatie van het bad wijst opnieuw op die slimme indeling die typerend is voor een badkamer onder een schuin dak. Een douche zou in dit geval een stuk minder praktisch zijn.

 

 

9. Klassiek ontmoet modern

Badkamer op zolder

Klassiek ontmoet modern dankzij de vrijstaande badkuip op barok-achtige poten, de afgeronde waskom, klassiek ogend kraanwerk en donkerkleurige houten badkamermeubels. Hier werd opnieuw ruimtebesparend gewerkt: de badkuip onder het schuine dak, het badkamermeubel met verscheidene lades en het verwarmingselement dat het klassieke handdoekenrekje vervangt.

De kleinere dakvensters bieden voldoende lichtinval, maar houden de badkamer ruimte discreet afgesloten van de buitenwereld.

 

 

10. Slaapkamer en badkamer op zolder

badkamer op zolder

Een prachtige master bedroom met een rechtstreekse doorgang naar jouw eigen privé badkamer? Op deze foto werd het gerealiseerd. 

Zowel de wanden als vloer werden voorzien van betonstuc (betonciré). Dat is een pleistermateriaal op basis van cement en kunsthars. Het wordt in verschillende dunne lagen aangebracht en is na behandeling met een speciale coating volledig waterdicht waardoor het ook gebruikt kan worden in de badkamer. Zoals je kan zien werd dezelfde betonstuc vloer doorgetrokken tot in de aanpalende slaapkamer. Zo ontstaat 1 mooi en samenhangend geheel. 

 

 

11. Badkamer met scheidingswand voor meer privacy

slaapkamer en badkamer op zolder

badkamer op zolder met scheidingswand

Van jouw zolderkamer kan je makkelijk twee ruimtes maken door er een scheidingswand in te plaatsen. Zo schep je de illusie van een aparte kamer, zonder in te boeten aan ruimtegevoel. Ideaal als je jouw zolder bijvoorbeeld wil verbouwen tot slaapkamer met badkamer.

In deze badkamer werd ook gekozen voor een houten vloer. Het geeft een warme, natuurlijke toets aan de strakke en sobere look die de rest van de badkamer heeft. Een houten vloer in een vochtige omgeving zoals de badkamer lijkt misschien een slecht idee, maar toch is het mogelijk. Kies voor een meerlagig parket en hou bij de afwerking rekening met de vochtwerendheid van het hout om het lang mooi te houden.

 

 

12. De retrolook

badkamer op zolder

Alles aan deze badkamer ademt tijdloze luxe uit: de vloer met marmerlook, het marmeren blad op het badkamermeubel, de koperkleurige accenten, de klassieke betegeling op de muren… zelfs de traditionele beglazing van de douchekabine past geheel in dit plaatje.

De badkamerspiegel beantwoordt aan de populaire interieurtrend upcycling, waarbij oude materialen een nieuw leven krijgen. De gebeitste omlijsting en de bolle lampen, maken het één van de vele blikvangers in deze badkamer. Deze elementen maken van de badkamer een eigenwijze ruimte met veel karakter.

 

Ben je van plan om een badkamer op zolder te maken en ben je benieuwd naar meer info, prijzen en de belangrijkste aandachtspunten? Lees er alles over in dit artikel.